©Hyves

Als Hyves nog zou bestaan, was het vandaag 20 geworden

Als Hyves nog zou bestaan, was het vandaag 20 geworden

Vandaag om 16:00

Denk je tegenwoordig aan sociale media, dan denk je aan Facebook, X, Snapchat en Instagram. Dat was een tijd anders: ruim vijftien jaar geleden was Hyves het populairste sociale medium van Nederland. Als het vandaag de dag nog had bestaan, dan was het twintig jaar geworden.

Het waren drie Nederlanders die Hyves bedachten en lanceerden op 22 september 2004: Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen. In het begin waren voornamelijk hun familieleden actief op het platform. Later kwamen er ook buitenstaanders bij. Die toename explodeerde toen ze een functie inbouwden in Hyves waardoor gebruikers in een keer al hun Hotmail-contacten konden uitnodigen. Lange tijd verdubbelde het ledenaantal per week.

Centraal stond op Hyves je eigen profielpagina, die je naar hartenlust kon inrichten. Je kon er je favoriete filmpjes en foto’s op plaatsen en informatie over jezelf delen. Daarnaast kon je op elkaars profiel zien wie met wie bevriend was, en kon je via Hyves met elkaar chatten. Net als op Facebook waren er op Hyves daarnaast pagina’s rond verschillende onderwerpen. Hield je bijvoorbeeld van oude auto's, dan kon je een pagina daarover volgen of maken.

Van sociaal medium naar gamesite

Op een gegeven moment werd het ook mogelijk om via Hyves games met elkaar te spelen, zoals het populaire Landleven. Later zou Hyves uitgroeien tot website waar je eigenlijk alleen nog maar spelletjes kunt spelen. De site heet tegenwoordig hyvesgames.nl, waarop de door Hyves bekende dansende banaan nog steeds zichtbaar is.

Uiteindelijk verloor Hyves, na het hoogtepunt met 10 miljoen leden, aan relevantie. Facebook werd steeds populairder en meer en meer Nederlanders maakten de overstap naar dat Amerikaanse platform. In 2013 viel het doek voor het Nederlandse sociale medium. 

Wie zijn gebruikersnaam van zijn oude Hyves-profiel nog weet, kan nog een kijkje nemen op zijn oude pagina. Dat kan via de Wayback Machine van het Internet Archive. Je kunt dat doen door je oude gebruikersnaam in de domeinnaam van Hyves te zetten (gebruikersnaam.hyves.nl).

Lees meer nieuws over sociale media en mis niets met onze nieuwsbrief.