Het plan om het ISS uit de ruimte te halen is er, maar wanneer?
NASA is van plan om het International Space Station over niet al te lange tijd met pensioen te laten gaan. Het plan over hoe het dat wil doen ligt nu klaar, maar dat is wel afhankelijk van de plannen van de Russen.
Toen de Russen Oekraïne waren binnengevallen, was de spanning zelfs te voelen op het ISS. Dat de toenmalige leider van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos zich openbaar negatief en dreigend uitsprak over het ruimtestation, zette de boel op scherp. Uiteindelijk is hij door Putin ontslagen en bekleedt Yuri Borisov al enige tijd op die positie met een stuk minder heftige uitingen over het ISS.
International Space Station
Er zijn nu wel ontwikkelingen over het ruimtestation, want het is nog steeds de bedoeling om het met pensioen te laten gaan en het plan met hoe en wat ligt nu klaar bij NASA. Rusland ondersteunt het ISS nog tot tenminste 2028 en voor de ruimteorganisaties van Europa, Japan en Canada en dus die van de Verenigde Staten geldt dat het ISS nog tot 2030 wordt gebruikt. 2030 komt snel dichterbij en dus zijn plannen nodig met hoe dit belangrijke onderzoekslab van de astronauten wordt verwijderd.
NASA heeft SpaceX al een contract gegeven om het gevaarte uit de baan rond de aarde te halen. Het ISS zou dan de atmosfeer van aarde weer inkomen en dan in zee storten. Maar wetende dat de Russen nog geen toezeggingen hebben gedaan over 2028 tot 2030, weet NASA niet helemaal waar het aan toe is. Het verwacht dat Roscosmos in 2025 of 2026 laat weten wat zijn ondersteuningsplan is. De kans dat het ook nog voor die twee extra jaren gaat, is groot: verder heeft Roscosmos namelijk weinig tot geen ruimteprojecten waarin mensen zijn betrokken.
Samenwerking tussen Amerika en Rusland
Het is in ieder geval het einde van een tijdperk als het ISS naar het ruimterusthuis gaat. Het ISS is een van de weinige activiteiten die de Amerikanen en de Russen samen ondernemen op een vredige manier.
Als het ISS inderdaad in 2030 met pensioen kan gaan, dan is de verwachting dat het terug naar aarde halen begin 2031 plaatsvindt. Toch kan dat nog afhankelijk zijn van de ontwikkeling van andere ruimtestations van bijvoorbeeld private bedrijven. Wordt het ISS immers met pensioen gestuurd, dan heeft NASA geen onderzoekscentrum in de baan rond de aarde. Het heeft liever een overlap tussen het ISS en wat er volgt.
Kortom, er zijn zeker plannen, maar er zijn tegelijkertijd nog veel factoren die de plannen, en dus ook het ISS, nog een heel andere richting op kunnen sturen.
Lees meer over het ISS en volg ons WhatsApp-kanaal.