Je bent astronaut en je zit vast op het ISS, wat doe je de hele dag?

©Copilot

Je bent astronaut en je zit vast op het ISS, wat doe je de hele dag?
19 augustus om 11:33
Laatste update: 19 augustus om 12:15

De twee astronauten vertrokken voor een missie van 10 dagen met de Boeing Starliner naar het ISS. Nu zitten ze er al 70 dagen en het einde is nog niet in zicht. Wat doe je dan de hele dag?

Ik vraag me serieus af waarom John de Mol nog niet in gesprek is met Boeing. De hele soap rondom de Boeing Starliner kan een nieuwe impuls geven aan zijn format Big Brother. Alle ingrediënten zijn aanwezig om deze serie net zo spannend te maken als de eerste met knuffelbeer Ruud.

Verveling

Wat doe je de hele dag op een ruimtestation dat net zo groot is als een voetbalveld? Na een week is de gewichtloosheid wel normaal en heb je genoeg koprollen gemaakt en waterdruppels uit de lucht gehapt.

De astronauten Butch Wilmore en Suni Williams klommen in de Boeing Starliner met het idee dat ze 10 dagen later weer op aarde zouden staan. Dat liep anders en ze weten nog steeds niet wanneer ze wel weer vaste grond met zwaartekracht onder de voet zullen hebben. Voor ons is het een lekker verhaal om te vertellen en over te discussiëren, voor de astronauten een enorme uitdaging.

Ten eerste heb je het mentale aspect. Het vereist een enorm aanpassingsvermogen van de menselijke geest om opeens zo veel tijd op een dergelijke plek door te brengen. Gelukkig worden de astronauten zeer regelmatig onderzocht op de mentale en lichamelijke gezondheid. Daarmee zijn Wilmore en Williams door hun eerdere activiteiten wel gewend aan stress en onverwachte omstandigheden. Daarna is de eerste zorg natuurlijk of er wel genoeg voorraad is voor twee extra bewoners op het ruimtestation. Met een extra voorraad voor 4 maanden lijkt ook dat geen probleem te zijn. Dan het andere grote probleem: wat doe je de hele dag?

Training

In de voorbereiding op deze missie is ook hier aan gedacht. Er wordt veel aandacht besteed aan scenario’s waarin het verblijf anders is dan gedacht. Daarbij hoort ook het verlengde verblijf in het ISS zoals ze dat nu meemaken.

Astronaut Suni Williams aan boord van de ISS via Space.com

Ondanks dat ze er oorspronkelijk maar 7 dagen zouden zijn, is de crew van de Boeing Starliner wel getraind in hoe het ISS werkt en wat ze daar kunnen doen. De onverwachte extra handjes worden ingezet voor het onderhoud in het ruimtestation. Daarnaast voeren ze ook wetenschappelijke experimenten uit. Er zijn zelfs ruimtepakken wanneer ze even een wandeling willen/moeten maken buiten het ruimtestation.

Het is niet de vraag of de beide astronauten terugkomen maar hoe en wanneer. De optie om met de Boeing Starliner terug te keren staat nog steeds op het bord. Toch schuift het alternatief om met de Dragon van SpaceX terug te keren steeds meer naar voren. Ook hierin zijn twee smaken: of er komt ruimte voor de astronauten in het vrachtruim van de Dragon, of er blijven twee astronauten op aarde en Butch Wilmore en Suni Williams keren met de andere twee astronauten terug wanneer hun missie klaar is. Dan hebben we het wel over februari 2025.

Lees hier meer over de ruimtevaart en abonneer je op de nieuwsbrief