Straks verblijven astronauten in deze marshmallow in de ruimte

©Max Space

Straks verblijven astronauten in deze marshmallow in de ruimte
28 juli om 22:40

In 2026 komt er een bijzondere nieuwe verblijfplaats voor astronauten bij. Het bedrijf Max Space ontwikkelt ruimtevaartuigen die zich kunnen uitbreiden tot een soort marshmallow waarin astronauten zelfs de benen kunnen strekken.

Het idee is dat dit een soort pods worden waarin astronauten kunnen verblijven. Ze worden ontwikkeld door de start-up en ontworpen door Aaron Kemmer en Maxim de Jong. De Jong is niet zomaar iemand: hij hielp ook de leefomgeving die nu aan het International Space Station vastzit ontwikkelen. De Max Space bestaat uit een hard gedeelte en een zachter gedeelte dat een soort ballon is waardoor je meteen ruimte hebt om in te bewegen. Die ballon blaast pas op als het vaartuig goed en wel gelanceerd is en zit in elkaar als een soort mandje. Reepjes kevlar worden in elkaar gevlochten en vastgenaaid waardoor luchtdruk gelijkmatig wordt verdeeld.

Max Space

De uitdrukking ‘zo lek als een mandje’ bestaat niet voor niets en dat is ook waar de engineers bang voor waren. Vandaar dat De Jong met een oplossing is gekomen, al kwam die wel op een bijzonder moment. Zijn zoontje was ziek en hij keek naar de met helium gevulde beterschapsballonnen. Toen besefte hij: “Elk volume waar je iets in kunt stoppen heeft belasting in twee richtingen. Een folieballon heeft twee schijven maar heel veel rimpels: alle spanning zit op één as en dat is een wiskundige anomalie.” Hij vroeg zich af of dit ook groter kon worden nagedaan. In literatuur van 330 jaar oud door een Franse wiskundige genaamd James Bernoulli werd al benoemd hoe zoiets werkt. Zo kon De Jong voorspellen hoe dat werkt met al zijn keflarkoorden (via TechCrunch).

Daarvan zitten er 96 in de prototypes en die kunnen tot 17.000 pond worden belast. De structuur is juist onder druk heel betrouwbaar. Daarnaast kun je het makkelijk ‘opvouwen’: de habitat is opgeblazen 20 kubieke meter, maar leeg kan het een plat pakje worden van 2 kubieke meter. Dankzij dalende lanceerkosten wordt het steeds realistischer dat deze ruimtemarshmallow de lucht in kan. De lancering staat gepland in 2026 en gaat mee met een SpaceX-ruimtevaartuig dat als een soort carpool werkt: andere bedrijven kunnen ook meeliften. De uiteindelijke module wordt groter dan die 20 kubieke meter, maar er wordt getest met deze kleinere variant. Die grotere wordt dan mogelijk ooit gebruikt voor missies naar de maan en Mars.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.