©Star Catcher

Amerikaans bedrijf wil een zonnepark in de ruimte bouwen

Amerikaans bedrijf wil een zonnepark in de ruimte bouwen

25 juli om 16:15

Zonnepanelen worden al langer in de ruimte gebruikt en op Aarde kennen we zonneparken inmiddels maar al te goed. Een bedrijf in Florida heeft nu financiering gekregen om het eerste zonnepark voor de ruimte te ontwikkelen, die stroom kan geven aan het steeds grotere aantal satellieten.

Het gaat om het bedrijf Star Catcher, dat 12,25 miljoen dollar financiering kreeg van een groep investeerders. Het plan is om al eind 2025 de eerste satelliet met zonnepanelen te testen in een lage baan rond de Aarde. Vanaf daar moet het project snel uitbreiden en commercieel vatbaar worden, volgens het persbericht.

Voor niets gaat de zon op

Energie uit de zon opwekken is nog maar stap één. Vanaf daar stralen de satellieten de zonne-energie door via een netwerk van andere satellieten, naar degene die stroom nodig hebben. Zo wil Star Catcher het eerste elektriciteitsnet creëren in de ruimte.

“We hebben er het vertrouwen in dat Star Catcher voor ruimte-energie gaat doen wat SpaceX voor ruimtelanceringen deed”, schrijft Andrew Sather in het persbericht. Hij is een van de investeerders die de financieringsronde op touw heeft gezet. Sather wijst ook naar de ervaring van de oprichters van Star Catcher. Het is nu een start-up, maar wel opgericht door medewerkers van Made in Space, een ander bedrijf uit Florida dat verantwoordelijk was voor de eerste 3D-printers die in de ruimte gebruikt werden

Star Catcher verwacht dat vanaf 2030 er zo’n 50.000 satellieten en andere ruimtetoestellen in een lage baan rond de Aarde zullen draaien. Aanzienlijk meer dan er nu zijn, wat ook komt door Elon Musks StarLink-netwerk. Tegelijkertijd hebben die toestellen steeds meer stroom nodig en in dat gat wil Star Catcher de komende jaren springen, met een beetje hulp van de zon.

Lees meer over ruimtevaart en download de Bright-app.