©Unsplash

Je iPhone niet verder opladen dan 80 procent: is dat goed voor de batterij?

Je iPhone niet verder opladen dan 80 procent: het lijkt écht beter voor de accu

Vandaag om 16:01
Laatste update: om 16:01

Je iPhone automatisch niet verder laten opladen dan 80 procent: sinds de iPhone 15 is het mogelijk. Het is namelijk goed voor je batterij om ‘m niet helemaal tot 100 procent op te laden. Maar werkt het echt? MacRumors nam de proef op de som.

Als je lang wilt doen met je batterij, dan is het goed om hem nooit helemaal vol te laten laden én nooit helemaal tot 0 procent terug te laten lopen. Sinds de iPhone 15, die vorig jaar werd gepubliceerd, is het mogelijk om in de instellingen een optie aan te vinken waardoor je telefoon nooit verder laadt dan 80 procent. Heel soms gebeurt dat automatisch toch, om de accu van de iPhone goed gekalibreerd te houden. 

Journalist Juli Clover van MacRumors nam in september 2023 een iPhone 15‌ Pro Max in gebruik. Ze vinkte de optie aan. Wel viel haar telefoon soms uit, doordat de accu op een lange dag de 0 procent bereikte.

Temperatuur heeft ook invloed op de houdbaarheid van een accu. Daarom is het voor we naar de uitslag gaan belangrijk om te weten dat het meeste opladen bekabeld gebeurde (bekabeld laden zorgt voor minder warmte dan draadloos laden). Zo’n 30 procent van de tijd werd de iPhone wél draadloos geladen, met een MagSafe oplader van Apple. In de ruimte waar de iPhone werd opgeladen, was het altijd zo’n 22 graden.

Niet verder dan 80 procent laden lijkt te werken

Na ongeveer een jaar heeft de iPhone van Clover 299 laadcycli doorlopen. De maximumcapaciteit van de accu van haar toestel staat nu op 94 procent. Dat betekent dat de accu nog 94 procent van de oorspronkelijke laadcapaciteit over heeft. 

Clover vergeleek de uitslag met twee iPhones van haar collega’s van hetzelfde type. De telefoons, even lang in gebruik, scoren slechter: één van de toestellen staat na 329 cycli op 87 procent, de andere op 90 procent na 271 cycli. Het lijkt dus echt te werken om de optie in de instellingen van je iPhone te gebruiken, mocht je een iPhone 15 of 16 hebben.

Het is natuurlijk belangrijk om te noemen dat het hier ook om toeval kan gaan, vanwege de geringe hoeveelheid apparaten die zijn getest. Daarnaast moet je het ook maar willen, een telefoon die tot 80 procent oplaadt en niet verder: het einde van de dag halen met je accu kan namelijk lastig zijn.

Lees meer nieuws over iPhone en mis niets met onze nieuwsbrief.