Trouw stopt als eerste Nederlandse krant met het plaatsen van artikelen op X

©Unsplash

Trouw stopt als eerste Nederlandse krant met artikelen plaatsen op X
Vandaag om 16:41
Laatste update: om 16:45

Trouw gaat geen artikelen meer plaatsen op X. Dat heeft het woensdag gemeld in een bericht op het sociale medium, dat eigendom is van Elon Musk. Volgens vakblad Villamedia gaat het om de eerste Nederlandse krant die deze stap zet. 

"Het account van Trouw is niet langer actief op X. Lees een toelichting op dit besluit in deze brief van de hoofdredactie", zo valt te lezer in het bericht op X. In de toelichting schrijft de hoofdredactie dat X niet meer het virtuele forum is dat het ooit was. "Het lijkt soms eerder een vuilnisbelt waar nog slechts enkele sprietjes standhouden. Vele bekende opiniemakers, publicisten en wetenschappers kozen al met de voeten en vertrokken naar andere platforms." 

De hoofdredactie van de krant uit in het stuk flinke kritiek op X-baas Musk. " Musk is inmiddels ‘buitencategorie’, die zijn invloed steeds vaker inzet om bewust democratische processen te ondermijnen. Aan die macht draag je als gebruiker van X hoe dan ook bij. En een praktische: er zijn betere en leukere manieren om ons publiek te bereiken."

Kritiek op X sinds overname door Musk

Sinds Elon Musk Twitter kocht, en het omdoopte naar X, is er veel kritiek op het platform. Zo schroefde het bedrijf onder leiding van Musk het modereren van berichten fors terug, waardoor op X meer haatdragende berichten te zien zouden zijn.

Trouw is niet bang dat de stap zorgt voor minder verkeer naar de website van de krant, zegt hoofdredacteur Karel Smouter tegen Villamedia. "Sociale media zijn, als het gaat om genereren van verkeer naar de eigen website, over de hele linie minder belangrijk geworden voor media, zeker vergeleken met andere kanalen zoals nieuwsbrieven en - bijvoorbeeld - Google Discover. Dat geldt ook voor X."

Lees meer nieuws over X (Twitter) en mis niets met onze nieuwsbrief.