Plotseling vertrek technisch topvrouw OpenAI schudt bedrijf 'drastisch' op

©YouTube/Dartmouth Engineering

Plotseling vertrek technisch topvrouw OpenAI schudt bedrijf 'drastisch' op
26 september om 10:05

Mira Murati, de chief technical officer (CTO) van OpenAI, heeft plotseling aangekondigd het bedrijf ter verlaten. Ook hoofdonderzoeker Bob McGrew en VP van 'post training' Barret Zoph stappen gelijktijdig op. Wat is er toch aan de hand bij OpenAI?

"Ik vertrek omdat ik de tijd en ruimte wil creëren om mijn eigen verkenning te doen. Voor nu is mijn primaire focus alles te doen wat in mijn macht ligt om een soepele overgang te garanderen, met behoud van het momentum dat we hebben opgebouwd", schrijft Murati in een bericht op X. Murati werkt zes jaar voor OpenAI.

Naast Murati vertrekken nog twee hooggeplaatste medewerkers van OpenAI: hoofdonderzoeker Bob McGrew en VP van 'post training' Barret Zoph. De drie medewerkers hebben hun besluit te vertrekken los van elkaar genomen, schrijft OpenAI-topman Sam Altman op X. Ook vertrekken de drie 'amicaal', en dus niet met ruzie.

"Ik zal natuurlijk niet doen alsof het normaal is dat dit zo abrupt is", schrijft Altman over het plotselinge vertrek. "Maar we zijn geen normaal bedrijf, en ik denk dat de redenen die Mira me uitlegde (er is nooit een goed moment, iets dat niet abrupt is zou zijn gelekt, en ze wilde dit doen terwijl OpenAI in een opleving zat) logisch zijn." Eerder dit jaar vertrok ook al mede-oprichter en toenmalig hoofdwetenschapper Ilya Sutskever het bedrijf.

Enorme investeringsronde staat voor de deur

Het vertrek van de drie medewerkers komt daags voor de jaarlijkse Dev Day-conferentie van OpenAI. Vorig jaar volgde kort na die conferentie de 'coup', waarbij topman Altman kortstondig uit zijn topfunctie werd gezet door het bestuur. Een deel van de medewerkers vond dat OpenAI te commercieel werd, en zijn non-profit-beginselen te grabbel gooide. Veel van die 'coupplegers' zijn inmiddels vertrokken.

Inmiddels zou OpenAI zijn bedrijfsstructuur om te gooien. Niet langer zal het een non-profit zijn met een tak die geld mag verdienen, maar andersom: een bedrijf dat geld verdient met een non-profit-tak erbij. Dat moet ook haast wel als OpenAI wil blijven samenwerken met de tech-reuzen van deze wereld. Naast Microsoft willen ook Apple en Nvidia fors investeren in OpenAI.

Die investeringen zijn deel van een grotere investeringsronde, waarbij OpenAI tot boven de 100 miljard dollar gewaardeerd zou worden, volgens sommigen zelfs 150 miljard dollar. Topman Altman zou bij die verandering voor het eerst ook aandelen van OpenAI krijgen, meldt Reuters. Altman heeft al veel aandelen in andere tech-bedrijven, maar kreeg bij OpenAI tot nu toe een salaris van 65.000 dollar per jaar. Bij de herstructurering van OpenAI zou Altman zo'n 7 procent aandelenbelang krijgen, volgens Bloomberg.

Meer nieuws over OpenAI en mis niets met onze Bright-app.