YouTube-video te lang? Deze nieuwe functie van Google bespaart je veel tijd

©Unsplash

Lange YouTube-video? Deze handige Google-functie vat het goed samen
Vandaag om 00:25
Laatste update: om 00:29

Als je geen tijd hebt om een lange YouTube-video helemaal te kijken, dan kan je nu een handige samenvatting genereren met een nieuwe AI-functie van Google. Je kunt daar vervolgens vragen over stellen, maar die vragen hoef je ook niet meer zelf te bedenken.

Google heeft een aantal nieuwe functies toegevoegd aan zijn AI-notitie-app NotebookLM. Een van de nieuwe mogelijkheden is het automatisch samenvatten van YouTube-video’s. De functie analyseert hiervoor het transcript van video's, die YouTube vaak automatisch genereert. De functie werkt momenteel niet met YouTube-video’s die nog maar één of twee dagen geleden gepubliceerd zijn.

Als je een YouTube-link toevoegt aan NotebookLM krijg je een samenvatting van de video en zie je de belangrijkste besproken onderwerpen. Je kunt dan op die onderwerpen klikken om er meer informatie over te krijgen of er vragen over te stellen.

AI bedenkt jouw vragen

NotebookLM kan je ook relevante vragen voorstellen, zodat je daar alleen op hoeft te klikken. Over onze iPhone 16-review kwam de tool met vragen als 'Wat zijn de belangrijkste verbeteringen van de iPhone 16 ten opzichte van de iPhone 15, zonder rekening te houden met de AI-functies?' en 'Welke impact heeft de afwezigheid van AI-functies in Europa op de aantrekkelijkheid van de iPhone 16 voor de Europese markt?' 

Je kunt over een video ook een inhoudsopgave, tijdlijn, overzichtsdocument en studiegids genereren. Met de laatste optie krijg je de inhoud samengevat in een lijst met bulletpoints, met daarbij een reeks vragen en antwoorden. Met een overzichtsdocument krijg je een gestructureerde opsomming van de belangrijkste thema’s en de conclusie. 

Audio-opnames samenvatten

NotebookLM ondersteunt nu ook je eigen audio-opnamen. Voeg een audiobestand, zoals een mp3 of wav, toe en de tool laat je gesprekken doorzoeken en kan de belangrijkste informatie samenvatten.

Eerder deze maand kreeg NotebookLM al de functie Audio Overview, waarmee je documenten kunt omzetten in gesproken gesprekken die op podcasts lijken. Zo’n Audio Overview kun je voortaan ook openbaar delen met een link. Je kunt zo’n AI-gesprek ook genereren op basis van een YouTube-video. NotebookLM wordt aangestuurd door het multimodale AI-taalmodel Gemini 1.5 Pro en ondersteunt ook Nederlands. De tool is in meer dan 200 landen beschikbaar.

Mobiele apps komen eraan

NotebookLM werkt momenteel alleen via het web, maar een topman van Google zegt tegen Techcrunch dat er volgend jaar ook mobiele apps komen.

Lees meer nieuws over YouTube en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.