Zon en wind dit jaar voor het eerst de belangrijkste bron van elektriciteit

©CrossWind

Zon en wind dit jaar voor het eerst de belangrijkste bron van elektriciteit
27 september 2024 om 09:50
Update: 27 september 2024 om 09:55

Een mijlpaal: in de eerste helft van dit jaar was hernieuwbare energie de belangrijkste bron van stroom in Nederland. Maar liefst 53 procent van de elektriciteitsproductie was in de eerste zes maanden duurzame energie.

De afgelopen jaren waren er al regelmatig dagen en weken dat er meer hernieuwbare dan fossiele energie werd geproduceerd. En afgelopen zomer werd al bekend dat er in de EU als geheel voor het eerst meer stroom uit wind en zon dan fossiele brandstoffen kwam. In Nederland op zichzelf gezien was dat dus ook zo, blijkt uit cijfers van het CBS. De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen steeg in de eerste helft van 2024 naar 32,3 miljard kWh, meer dan de opwekking uit fossiele bronnen, kernenergie en andere bronnen bij elkaar opgeteld.

Dat is een enorme sprong in een paar jaar tijd. Pas vier jaar geleden in 2020, produceerde Nederland 15,4 miljard kWh van zijn energie uit hernieuwbare bronnen, op een totaal van 57,4 miljard kWh – iets meer dan 25 procent was toen hernieuwbaar. In vier jaar tijd heeft Nederland zijn groene energieproductie dus verdubbeld. Kijken we nog verder terug, dan zien we dat in 2015 het aandeel Nederlandse hernieuwbare stroom nog maar op 12 procent van het geheel lag.

Meer zon en vooral wind, minder kolen

De groei van hernieuwbare energieopwekking is aan meerdere factoren te danken. Zo hebben steeds meer Nederlanders zonnepanelen, waardoor de zonne-opbrengst steeg, zelfs ondanks de minder zonnige zomer. Maar vooral windparken op zee hebben de cijfers een zet gegeven.

De elektriciteitsproductie uit wind steeg de eerste helft van dit jaar naar 17,4 miljard kWh, een toename van 4,4 miljard kWh vergeleken met het halfjaar ervoor. Op zee hebben de windparken Hollandse Kust Zuid en Hollandse Kust Noord bijgedragen aan de goei, maar ook vernieuwde windmolens in met name Flevoland brengen fors meer op. Die nieuwe modellen zijn groter dan de oude.

Ondertussen is de de elektriciteitsproductie uit biomassa afgenomen met 16 procent en daalde de elektriciteitsproductie uit kolen naar 3,9 miljard kWh. Door al die relatief goedkope energie uit hernieuwbare bronnen, was het voor kolencentrales minder vaak rendabel om te stoken. En ook de elektriciteitsproductie uit aardgas is gedaald, naar 21,3 miljard kWh.

Naar 70 procent in 2030

Het Nederlandse stroomverbruik groeide het afgelopen halfjaar ook licht, maar de piek ligt vooralsnog achter ons in 2020, tijdens corona. Het kabinet wil het aandeel duurzaam opgewekte energie verder te laten stijgen, tot 70 procent van het totaal in 2030.

Belangrijke kanttekening: de productie van elektriciteit is een klein deel van ons totale energieverbruik, Ook rijden op autobrandstoffen en het stoken van aardgas tellen mee in dat totaalplaatje. In 2023 was 17 procent van alle verbruikte energie in Nederland duurzaam.

Meer energietransitie en mis niets met onze Bright-app.