Afschaffing salderingsregeling zonnepanelen: hoe staat het er nu voor?
De salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen wordt per 1 januari 2027 afgeschaft, als het aan het nieuwe kabinet ligt. Het gaat daardoor meer tijd kosten om zonnepanelen terug te verdienen. Zelf meer verbruiken kan een oplossing zijn, maar als het aan Vereniging Eigen Huis ligt moet het kabinet met een oplossing komen.
Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) stuurde op Prinsjesdag het wetsvoorstel ‘Beëindiging van de salderingsregeling voor elektriciteit’ naar de Tweede Kamer, waar haar VVD samen met de BBB, NSC en de PVV een meerderheid heeft. Grote kans dus dat de regeling van tafel gaat.
Salderen houdt in dat je als zonnepaneelbezitter je eigen opgewekte stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet kunt aftrekken van de stroom die je, bijvoorbeeld op een donkere dag, van het net vraagt. Het zorgt ervoor dat je minder hoeft te betalen voor stroom die je afneemt van je energieleverancier. Het nieuwe kabinet is van mening dat de regeling, in het leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, onder meer door het toegenomen aantal zonnepanelen niet meer nodig is.
Zelf meer van je opgewekte stroom gebruiken kan oplossing zijn
Nieuw onderzoek van onder meer TNO liet eerder deze maand zien dat de terugverdientijd van zonnepanelen door het afschaffen van de regeling stijgt van 7 à 9 naar 12 à 17 jaar. Een oplossing, om zonnepanelen toch interessant te laten zijn, zou zijn om als consument meer van je eigen stroom te verbruiken. Als die hoeveelheid stijgt van 30 naar 60 procent, loopt de terugverdientijd weer terug naar 7 tot 10 jaar tijd. De kortste terugverdientijd valt in dat geval te realiseren wanneer consumenten geen terugleverkosten hoeven te betalen aan hun energieleveranciers, wat op dit moment bij veel leveranciers wel moet.
Als consument kun je meer van je eigen stroom verbruiken door je stroomverbruik slim te plannen, door bijvoorbeeld de wasmachine te laten draaien op momenten dat de zon schijnt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een elektrische boiler aanschaffen, zodat water niet meer met gas verwarmd hoeft te worden, of je huis verwarmen met een warmtepomp. Een thuisbatterij kan ook een oplossing zijn. Die laatste opties vragen wel om een investering, wat niet voor iedereen weggelegd is.
Draagvlak klimaatdoelen volgens belangenclub in gevaar
Vereniging Eigen Huis, die opkomt voor de belangen van huizenbezitters, is niet niet eens met de plannen van het kabinet en is daarom een petitie gestart, meldde Solar Magazine. De vereniging wijst er onder meer op dat mensen die recent zonnepanelen hebben aangeschaft, nu ineens toch kunnen salderen zoals ze hadden verwacht en er daarom veel langer over doen om hun zonnepanelen terug te verdienen. "Geen wonder dat velen het gevoel hebben gestraft te worden voor het verduurzamen van hun woning", aldus de organisatie.
Daarnaast wijst de vereniging er op dat zonnepaneelbezitters nu overgeleverd worden aan hun energieleveranciers als het aankomt op hoeveel ze voor hun opgewekte stroom krijgen. Daarnaast zou de al dalende vraag naar zonnepanelen kelderen. Het draagvlak voor de klimaatdoelen, die het kabinet wil halen, zou door het schrappen van de salderingeregeling minder kunnen worden, waarschuwt de organisatie. Vereniging Eigen Huis wil dat er een oplossing komt, waardoor de terugverdientijd voor zonnepanelen maximaal 7 jaar is. De petitie is inmiddels zo'n 50.000 keer ondertekend.
Prijzen zonnepanelen dalen verder
Intussen dalen de prijzen van zonnepanelen, inmiddels zelfs tot onder de kostprijs. Martin Schachinger, algemeen directeur van het handelsplatform pvXchange, dat sinds 2009 maandelijks een actuele index met de groothandelsprijzen van zonnepanelen publiceert, zegt tegen Solarmagazine dat de daling, die ook vorige maand doorzette, komt doordat retailers en fabrikanten hun voorraden wegwerken.
Hoe het nu verder gaat, is nog niet duidelijk. Op een pagina van de Rijksoverheid, waar nog te lezen valt dat de salderingsregeling tóch niet afgeschaft wordt (eerder waren er ook al plannen voor, die toch niet doorgingen), staat het volgende erover: "Let op: het kabinet-Schoof wil de salderingsregeling voor zonnepanelen afschaffen. Dat staat in het hoofdlijnenakkoord. Een verdere uitwerking van dit plan volgt." Afwachten dus.
Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze nieuwsbrief.