© Paxos Solar

Deze zonnedakpannen voeden binnenkort je warmtepomp

Deze zonnedakpannen voeden binnenkort je warmtepomp

18 september om 20:30

De Duitse onderneming Paxos Solar heeft zonnedakpannen ontwikkeld die niet alleen elektriciteit opwekken, maar ook warmtepompen kunnen aandrijven. De eerste exemplaren zouden dit jaar al geïnstalleerd kunnen worden.

De zonnedakpannen zien eruit als gewone dakpannen, maar hebben een matte, donkere voorkant die zonlicht opvangt. Elke dakpan is ongeveer 60 bij 50 centimeter groot en levert 44 watt aan vermogen. Per vierkante meter kan je zo’n 190 watt opwekken.

Het slimme aan deze uitvinding is dat de dakpannen niet alleen stroom opwekken, maar ook warmte. De lucht onder de pannen wordt opgewarmd door de zon en stijgt op naar de nok van het dak. Daar wordt de warme lucht opgevangen en naar de warmtepomp geleid. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp efficiënter werkt.

Voordelen voor huiseigenaren

Voor mensen die zonnepanelen willen maar geen ruimte hebben of ze niet mooi vinden, bieden deze dakpannen een uitkomst. Ze passen namelijk naadloos in het bestaande dak. Bovendien gaat de installatie volgens het bedrijf, dat met het Duitse PV Magazine sprak, twee keer zo snel als bij een gewoon dak. De dakpannen zijn bovendien lichter in gewicht.

Uit onderzoek van de Universiteit van Keulen blijkt dat een warmtepomp die gebruikmaakt van deze zonnedakpannen zo'n 20 procent minder energie verbruikt op jaarbasis. Dat is een flinke besparing voor huiseigenaren.

Eerste installaties vinden dit jaar plaats

Paxos Solar is van plan om de zonnedakpannen dit jaar op 200 daken te installeren. Het bedrijf heeft voor de productie al een samenwerking aangekondigd met de Chinese fabrikant Longi om de speciale zonnecellen te produceren die in de dakpannen worden gebruikt. Wanneer de dakpannen buiten Duitsland beschikbaar worden, is niet bekend.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze nieuwsbrief.