©Zonneplan

Belgen hebben minder zonnepanelen, maar meer geld voor de recycling

Belgen hebben minder zonnepanelen, maar meer geld voor de recycling

16 september om 20:21

Zonnepanelen recyclen is beter geregeld bij onze zuiderburen. Daar is al 10 miljoen in een fonds geplaatst om anderhalf jaar recycling te kunnen bekostigen. Wij zijn pas net begonnen met ons Waarborgfonds.

In Nederland betaalt men 88 eurocent tot 1 euro per zonnepaneel. In België is dat 1,50 euro per paneel. In Nederland is Stichting OPEN actief om de recycling van de panelen in goede banen te leiden: het gaat de kosten van recycling betalen als straks grote aantallen afgedankte zonnepanelen voorbij gaan komen. Daarom is er sinds vorig jaar een waarborgfonds in het leven geroepen om hoogwaardige recycling van zonnepanelen in de toekomst zeker te stellen. 

Omslagpunt voor zonnepanelen

Immers komen we straks op een omslagpunt waarbij oude zonnepanelen echt niet meer rendabel zijn en weg moeten. In Nederland zijn er meer dan 60 miljoen zonnepanelen die uiteindelijk vervangen moeten worden. Het zorgt straks voor een jaarlijkse afvalpost van 100.000 ton zonnepaneel-afval. In principe kunnen zonnepanelen tot 99 procent worden gerecycled, stelt het Amerikaanse bedrijf We Recycle Solar, maar dat kost allemaal geld.

In België is het PV CYCLE Belgium dat over de inzameling en het recyclen van zonnepanelen gaat. In België ligt ongeveer 500.000 ton aan zonnepanelen op de daken, terwijl dat in Nederland meer dan een miljoen is. PV CYCLE rekent al sinds 2016 een milieubijdrage op zijn panelen. Eerst was dat 4 euro, toen werd het 2 euro en inmiddels is dat 1,50 euro geworden. Die verlaging was mogelijk omdat er meer zonnepanelen worden geïnstalleerd en omdat PV CYCLE inmiddels beter weet wat het kost om het werk te verrichten. Het houdt nauwlettend in de gaten hoeveel zonnepanelen er binnenkomen in het land en worden geproduceerd. 

Eén afvalstroom

Johan Goossens, Country Manager Belgium bij PV CYCLE, zegt tegen Solar365: “België verschilt van andere Europese landen zoals bijvoorbeeld Duitsland of Italië, omdat er in België maar één organisatie verantwoordelijk is voor één afvalstroom. Daarmee wordt voorkomen dat beheersorganismen onderling gaan concurreren en wordt gezorgd dat de logistiek door heel het land hetzelfde is.” Belgen kunnen zonnepanelen brengen bij een van de honderd inzamelpunten of laten ophalen door PV CYCLE. Dan gaan ze naar een verwerker: er zijn er twee waarmee de organisatie werkt. 

Vanuit Europese wetgeving is bepaald dat wie zonnepanelen produceert ook verantwoordelijk is voor het verwerken van de zonnepanelen in de vorm van recycling. Er worden in Europa niet heel veel zonnepanelen geproduceerd, waardoor die verantwoordelijkheid cascadeert naar de importeur, die het weer in handen legt van PV CYCLE: “Het is voor een individueel bedrijf zeer moeilijk om zelf de inzameling en verwerking van de zonnepanelen te organiseren.” Ze betalen een vergoeding aan PV CYCLE voor het overnemen van het afval (en de verantwoordelijkheid). Een vergoeding die dus al veel langer dan in Nederland het geval is in een fonds wordt gestoken voor de toekomst. We hebben meer zonnepanelen dan de Belgen, dus we zullen er harder aan moeten werken om ook ons Waarborgfonds goedgevuld te krijgen en klaar voor de toekomst.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.