©Freepik

Wetenschappers bereiken doorbraak voor efficiëntere zonnepanelen

Doorbraak voor efficiëntere zonnepanelen dankzij speciale moleculen

10 september 2024 om 23:23
Update: 10 september 2024 om 23:26

Een internationaal onderzoeksteam heeft een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van efficiëntere zonnecellen. De wetenschappers hebben een nieuwe methode ontdekt om de prestaties van zogenaamde perovskiet-zonnecellen te verbeteren. Deze cellen zijn een veelbelovend alternatief voor de traditionele silicium-zonnepanelen.

Perovskietzonnecellen zijn een soort cellen die sneller energie kunnen opwekken en goedkoper zijn om te maken dan de traditionele cellen die nu veelal van silicium gemaakt zijn. Ze kunnen flexibeler en lichter zijn, wat ze handig maakt voor verschillende toepassingen. Waar siliciumzonnecellen heel betrouwbaar en duurzaam zijn, hebben perovskietzonnecellen echter nog last van problemen zoals gevoeligheid voor vocht, waardoor ze minder lang meegaan. 

Een van de uitdagingen bij de ontwikkeling van perovskiet-zonnecellen was tot nu toe hun gevoeligheid voor defecten. Deze defecten kunnen ontstaan tijdens het gebruik van de zonnecel en verminderen relatief snel de efficiëntie. Met een nieuwe techniek, ontwikkeld door Chinese en Amerikaanse wetenschappers, kunnen deze defecten beter worden opgevangen, waardoor de zonnecel langer op hoog niveau blijft presteren.

Nieuwe techniek

De sleutel tot dit succes ligt in een nieuwe techniek waarbij de zonnecel wordt behandeld met speciale moleculen. Deze moleculen, gebaseerd op een stof genaamd terpyridine, beschermen de zonnecel tegen beschadigingen. Het bijzondere aan deze methode is dat de hoeveelheid beschermende moleculen niet precies hoeft te worden afgestemd, wat het productieproces vereenvoudigt.

Rendement verhoogd

De onderzoekers slaagden er met de techniek in om het rendement van perovskiet-zonnecellen te verhogen tot 25,24 procent. Dit betekent dat ruim een kwart van het invallende zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Daarnaast bleef 90 procent van dit rendement behouden na langdurige blootstelling aan licht (meer dan 2.600 uur), wat het belangrijkste probleem oplost, namelijk dat dergelijke zonnecellen snel kapot gaan.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.