Met deze techniek kan Ziggo even snel internet als glasvezel aanbieden

©Unsplash

Ziggo kan toch even snel internet als glasvezel aanbieden
Vandaag om 21:03
Laatste update: om 21:52

Ziggo zou zich binnenkort kunnen meten met de hoge internetsnelheden van glasvezel door de komst van een nieuwe kabelstandaard. De vraag is wat dit voor jou als Ziggo-klant zal betekenen.

In de VS hebben drie grote bedrijven de krachten gebundeld om geavanceerde netwerkapparatuur te ontwikkelen die de nieuwe DOCSIS 4-standaard ondersteunt. Het gaat om Charter Communications, Comcast en Broadcom. DOCSIS is een internationaal erkende standaard voor het versturen van internetdata via kabeltelevisienetwerken. Het stelt kabelbedrijven zoals Ziggo in staat om internetdiensten te leveren via dezelfde infrastructuur die ook voor televisie wordt gebruikt.

Deze nieuwe versie van DOCSIS belooft download- en uploadsnelheden die vergelijkbaar zijn met glasvezel, met snelheden tot 25 Gb/s. Dit is goed nieuws voor Ziggo, dat op deze manier concurrenten als KPN en Odido weer kan bijbenen of zelfs tijdelijk kan inhalen. Als Ziggo-klant kun je in de toekomst waarschijnlijk rekenen op een aanbod voor sneller internet.

Ziggo kan het goed gebruiken

De drie grote glasvezelaanbieders in Nederland zijn momenteel KPN, Delta Fiber en Open Dutch Fiber, die daarmee een voorsprong hebben op de rest. Terwijl Odido en Delta snelheden meten van 8 Gb/s, blijft de gemiddelde snelheid bij KPN beperkt tot ongeveer 4 Gb/s, hoewel KPN in eigen tests snelheden van 20 Gb/s claimt.

Ziggo loopt echter achterop met een maximale downloadsnelheid van 1 Gb/s. De nieuwe standaard zou Ziggo dus een nodige boost kunnen geven om gelijk te komen met zijn concurrenten – en biedt daarnaast voordelen voor zowel de download- als uploadsnelheden, die hiermee gelijkgetrokken worden. Glasvezelprodivers kunnen in theorie ook nog hogere internetsnelheden aanbieden. Bij DOCSIS is de uploadsnelheid wel veel lager dan bij glasvezel. 

Heb ik het wel nodig?

Op papier klinkt het indrukwekkend, die razendsnelle 25 Gb/s, maar heb je het in de praktijk ook echt nodig? 'Baat het niet, dan schaadt het niet', zullen velen denken. Echter, voor die hogere snelheden zul je waarschijnlijk een meerprijs moeten betalen. Ziggo zal waarschijnlijk de prijzen van abonnementen met het snellere internet afstemmen op de markt. Dit betekent meestal een hogere rekening.

Het blijft verstandig om kritisch te blijven als Ziggo je uiteindelijk een nieuwe deal aanbiedt. Vraag jezelf vooral af: heb ik die hogere internetsnelheid daadwerkelijk nodig?

Lees meer over glasvezel of Ziggo en abonneer je op onze nieuwsbrief.