Microsoft past omstreden AI-functie aan na storm van kritiek: dit verandert er

©Microsoft

Microsoft past na ophef zijn controversiële AI-functie aan
27 september om 23:16

Microsoft Recall, de controversiële tool in Windows 11 die een tijdlijn van je digitale activiteiten creëert, krijgt een paar belangrijke veranderingen om tegemoet te komen aan de kritiek die er op kwam. Zo kan Recall voortaan bestanden voorzien van encryptie. En het beste nieuws: je kunt Recall ook makkelijker verwijderen van je computer.

In juni, kort na de lancering van Recall, werd al snel duidelijk dat de applicatie niet bepaald streng was in het beveiligen van de gegevens die het bewaarde om een digitale tijdlijn van je computergebruik te creëren - een lancering werd al snel uitgesteld.

Doordat het programma om de zoveel seconden een screenshot maakt van je scherm en deze met OCR omzet naar tekst, mocht je als gebruiker toch minstens verwachten dat al deze gegevens achter slot en grendel werden opgeslagen. Dat bleek echter niet het geval, en dus maakte Microsoft een slechte start met zijn tool, die juist bedoeld was om de nieuwe AI-capaciteiten van zijn Copilot Plus-pc's aan het grote publiek te demonstreren.

Oké, nu is 'ie echt veilig

Allereerst worden de gegevens van je activiteiten vanaf nu versleuteld opgeslagen in de Trusted Platform Module (TPM), waarvan je de sleutels alleen kunt raadplegen wanneer je als gebruiker bent ingelogd op Windows Hello, Microsofts biometrische authenticatiesysteem.

De versleutelde gegevens worden daarnaast enkel aan je gebruikersinterface blootgesteld wanneer je effectief bent ingelogd via je gezicht, vingerafdruk of PIN-code. Volgens Microsoft is dit bedoeld zodat malware geen kans krijgt om deze gegevens op de achtergrond te onderscheppen.

Makkelijker te verwijderen

Naast de verbeteringen op het gebied van beveiliging, zou de tool nu ook gemakkelijker van je computer te verwijderen zijn. "Als je ervoor kiest dit te deïnstalleren, verwijderen we de onderdelen van je machine," aldus David Weston, vice president OS en beveiliging. Daarmee zou er in feite niets achterblijven van je persoonlijke informatie of de software. Dat voorkomt dus dat de software onnodig ruimte en capaciteit van je systeem in beslag neemt - oftewel bloatware.

Bovendien zou Recall ook niet meer te gebruiken zijn op computers die niet voldoen aan de systeemeisen voor Copilot Plus-pc's. De vraag blijft echter of dat verband houdt met de beveiligingseisen van Microsoft of hun belang om hun klanten te upgraden naar nieuwe AI-hardware.

Heilige graal van pc's

Als er iets duidelijk is geworden uit dit verhaal, dan is het wel dat Microsoft iets te ijverig was in het uitbrengen van zijn software. Aangezien de software overduidelijk niet voldeed aan de beveiligingseisen, is het des te opvallender dat Microsoft het toch heeft uitgebracht.

Het is op zijn minst een voorteken van de volgende fase op het gebied van personal computing, waarin we in de toekomst onze digitale activiteiten toevertrouwen aan AI. Hierdoor zouden we straks vragen kunnen stellen over ons digitale leven. Bovendien zou AI dan ook activiteiten op commando, en namens ons, kunnen uitvoeren. Maar om dat te kunnen, moeten we onze computers deze trucjes eerst leren - dat zal nog wel even duren.

Volg meer over Windows en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.