©Unsplash

X mag weer terugkeren in Brazilië als het een boete van 2 miljoen dollar betaalt

X mag weer terugkeren in Brazilië als het een boete van 2 miljoen dollar betaalt

Vandaag om 15:00

Als X een boete van zo’n 2 miljoen dollar betaalt aan de Braziliaanse overheid, dan mag het sociale medium weer online in het land. Dat meldt onder meer CNBC op basis van een beslissing van een Braziliaanse rechter.

De Braziliaanse autoriteiten en X kregen het dit jaar met elkaar aan de stok omdat X volgens de autoriteiten te weinig zou hebben gedaan aan de verspreiding van nepnieuws. Eind augustus werd het sociale medium daarom compleet geblokkeerd. Brazilianen die de blokkade omzeilden, riskeerden een boete. Internetaanbieders moesten het sociale medium blokkeren. 

Rechter Alexandre de Moraes, betrokken bij het proces, kreeg vervolgens de wind van voren van X-baas Elon Musk, die hem uitmaakte voor schoothondje en dictator. Daarop reageerde de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva op zijn beurt dat ook rijke mensen zich aan de regels moeten houden. Musk is de rijkste persoon op aarde. 

X had geen vertegenwoordiger in Brazilië

Naast dat X te weinig zou hebben gedaan tegen nepnieuws, had het bedrijf ook geen vertegenwoordiger in Brazilië (wat wel moet). Ook dat moest van de Braziliaanse autoriteiten veranderen. Uiteindelijk ging X overstag, en verwijderde het de accounts die nepnieuws zouden verspreiden. Ook werd een vertegenwoordiger aangesteld.

Maar nu wil rechter De Moraes dat X eerst eerder opgelegde boetes betaalt, voor het sociale medium weer online mag in Brazilië. Die boete bestaat voor een deel uit een bedrag dat het bedrijf moet betalen omdat het tijdens de ban twee dagen wél toegankelijk was in Brazilië.

Lees meer over X (Twitter), of blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.