©Delta21

Energie duurzaam opslaan kan met een valmeer

Valmeren zijn een duurzame oplossing voor energieopslag

29 september 2024 om 11:00

Een valmeer kan de overheid tot 1,8 miljard euro per jaar besparen qua energielasten. Dat stelt een onderzoek van CE Delft. Dit zou een voordeel zijn van 50 euro per inwoner.

Het energiesysteem in Nederland is een heet hangijzer: hoe maken we de transiatie naar fossielvrij, hoe zorgen we dat het energienetwerk niet overbelast raakt, hoe gaan we om met de energie die onze zonnepanelen ons geven? Dat we moeten investeren in groene opwekking van energie is duidelijk en daarom zetten we ook overal windmolens neer, leggen we zonnepanelen en worden er kerncentrales gebruikt.

Upgrade voor het energienetwerk

Het energienetwerk krijgt een upgrade om alle energie aan te kunnen, maar hoe kunnen we de energie opslaan? Daar is wel een plan voor, maar dat is nog niet af, is te lezen op FD. Op korte termijn wordt er vooral gekeken naar batterijen, die tegenwoordig op een minder milieubelastende wijze kunnen worden gemaakt. Echter, de batterijen hebben een capaciteit die maar zo groot is.

In het buitenland hoor je vaak over wateropslag in stuwmeren. Is er een piek aan energie, dan worden de meren volgepompt met water en lopen ze weer leeg om daarbij een waterkrachtcentrale aan te drijven. Klinkt als een goede oplossing, maar in ons platte land is dat geen optie. Wel is er een soort micro-versie van mogelijk. Dat zijn valmeren. Die werken als volgt: het meer zit altijd vol met water, maar wordt juist leeggepompt wanneer er stroom nodig is. Heb je stroom over, dan kun je het water via pompturbines uit de Noordzee in het valmeer stromen. Door dat volstromen wek je energie weer op: een meer als batterij dus.

Valmeren

Volgens een onderzoek van CE Delft zou dit een oplossing kunnen zijn in Nederland, al kosten dit soort meren wel veel ruimte en dat is precies wat we juist tekortkomen. Toch wordt het wel gezien als goede optie: ons land leeft met water en zal ons op de kaart zetten als innovators op het gebied van water. Bovendien is een valmeer zowel duurzaam als multifunctioneel: je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als recreatieplas.

Er wordt wel gewerkt aan een valmeer in Nederland: Delta21 bij Haringvliet. Hier wordt mede door hoge waterstanden het hoofd te bieden een valmeer gecreëerd dat tegelijkertijd kan worden gebruikt om energie op te slaan en de vismigratie te herstellen. Het valmeer moet 34 gigawattuur aan opslagcapaciteit geven. Het is alleen nog wachten tot de Europese commissie zijn oké geeft en er kan worden begonnen met het creëren van dit meer. 

Lees meer over energie en abonneer je op onze nieuwsbrief.