©Bright

Duurtest Zeekr 001: vaak frustrerende Chinees is één update verwijderd van klasse

Duurtest Zeekr 001: vaak frustrerende Chinees is één update verwijderd van klasse

Vandaag om 11:53

Onze autotester Rutger reed vier weken met de Zeekr 001. Een volledig elektrische fastback van het Chinese Geely. Deze week nemen we afscheid. Met een dubbel gevoel.

Wie de afgelopen weken meegelezen heeft, weet het al; de Zeekr 001 is verre van mijn favoriete auto. Ik foeter er dagelijks op en toch is er maar één ding echt mis mee. Een terugkerend fenomeen: bemoeizuchtige rijhulpsystemen en software waar te weinig liefde in gestopt is. Toen ik de eerste keer tussen al het Nederlands op het scherm de term “Fahrzeuginspektion” tegen kwam, wist ik al hoe laad het was. De jeuk van zijn klein foutje is vergelijkbaar met een mooie nieuwe jas waarvan één stiksel een beetje loslaat.

Ik zal niet weer uitweiden over de eindeloze hoeveelheid systemen die ik elke rit uit moet zetten om alsnog gewaarschuwd te worden voor iets triviaals. Daar lees je in de eerdere verslagen over. Maar ik vraag me wel hardop af hoe het mogelijk is dat de 411 bezitters van een Zeekr 001 in Nederland nog niet in de pen geklommen zijn om dit te laten oplossen. Mogelijk wordt ook de ene Albert Heijn-medewerker gillend gek van alle zelfscankassa-geluidjes de hele dag en is de ander er totaal immuun voor. Dus mogelijk behoor ik tot een minderheid. Maar gezien deze geluiden je proberen te waarschuwen voor naderend onheil, hoop ik dat er meer mensen zijn die ze serieus aandacht geven.

Eén goeie update is genoeg

Mocht Zeekr met een software-update het mogelijk maken om met één klik al je systemen naar je persoonlijke voorkeuren te zetten. Mocht Zeekr dan ook nog eens bedenken dat waarschuwingen voor dingen die goed gaan niet nodig zijn. Mocht Zeekr dan óók nog de geluidjes iets minder intens maken; dan is de Zeekr 001 plotseling een aanrader in zijn segment geworden.

Want de 001 rijdt echt geweldig. Hij heeft een overbodige hoeveelheid pk’s aan boord. Hij houdt je recht in de bocht, vlak over hobbels en geeft je het gevoel dat kan rijden zoals je wilt en de auto zich wel aan zal passen. Hij is ruim, maar voelt niet immens achter het stuur. Hij is fraai van binnen en de stoelen zitten heerlijk. En het Yamaha-audiosysteem doet je al je favoriete playlists herontdekken omdat ze zo zalig klinken door deze speakers.

Eén goeie, fanatieke, grondige software update. Dan zou de Zeekr 001 een auto zijn om jaloers van te worden.

Rutger test elke maand een andere auto, volg het in de Bright Duurtest en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.