©Apple

Zoveel sneller kan de iPhone 16 Pro opladen

Zoveel sneller is de iPhone 16 Pro op te laden

30 september om 20:31
Laatste update: 30 september om 20:36

De iPhone 16 Pro en Pro Max zijn sneller op te laden dan hun voorgangers. Een nieuw onderzoek toont de verschillen in de laadsnelheid tussen de iPhone 16 Pro en de 15 Pro aan. Maar er schuilt wel een addertje onder het gras.

Dat de nieuwe iPhone 16's een betere batterijduur hebben, dat wist je misschien al. Maar een aspect dat tot nu toe redelijk onderbelicht is gebleven, is de snelheid waarmee je de nieuwe iPhones kunt opladen. Volgens een nieuw onderzoek van ChargerLab kunnen de iPhone 16 Pro en Pro Max namelijk sneller opladen dan hun voorgangers.

Die extra snelheid krijg je echter niet automatisch: je hebt hiervoor minimaal een 35W-oplader nodig. In dat geval kun je een verbetering van 20 procent verwachten ten opzichte van de iPhone 15 Pro. Overigens wijst hetzelfde onderzoek uit dat opladen met 45W in de praktijk helaas niet haalbaar blijkt, want de nieuwe iPhone blijft 'steken' op zo'n 30W.

Baas boven baas

De verschillen zijn opvallend te noemen, aangezien je met zowel de iPhone 15 Pro als de iPhone 16 Pro, aangesloten op een 20W-lader, net geen 19W als topsnelheid bereikt. Pas vanaf een 35W-lader worden de prestatieverschillen echt zichtbaar. Met een 35W-lader krijg je bij de iPhone 16 Pro namelijk 30,55W terug, in tegenstelling tot 'slechts' 25,85W bij de iPhone 15 Pro. Boven dit wattage blijft het onderlinge verschil gelijk.

Met andere woorden: je laadt nog steeds iets sneller op, maar niet sneller dan met een iPhone 15 Pro. Dus, als je overweegt een nieuwe lader te kopen, dan zou een 35W-oplader misschien wel een mooi compromis zijn tussen prijs en capaciteit.

Onderscheidende factor?

Sinds Apple de iPhone 16's presenteerde, wordt er natuurlijk vooral veel gekeken naar de verschillen met de iPhone 15-modellen. Omdat de iPhone 16 op inhoudelijk vlak niet enorm is verbeterd - mede door het ontbreken van Apple Intelligence in Europa - zijn de verbeterde camera en de slimme knop de belangrijkste vernieuwingen.

Maar als de batterij en laadsnelheid van de iPhone 16 Pro beter is dan die van vorig jaar, kan dat misschien toch nog een onderscheidende factor zijn. Voor sommigen kan dit op zijn minst een extra reden zijn om voor de Pro te kiezen in plaats van 'slechts' het basismodel. Overigens bleek de iPhone 16 Pro Max tot nu toe de populairste variant, maar qua oplaadtijd maakt deze geen verschil met de Pro.

Kijk ook onze iPhone 16-review.

Volg meer nieuws over de iPhone en mis niets met onze Bright-app.