©Bright/Musi

Apple haalt een van de populairste gratis muziek-apps uit de App Store

Apple doet deze bekende gratis muziek-app tóch in de ban na 100 miljoen downloads

30 september 2024 om 22:58
Update: 30 september 2024 om 23:06

De populaire muziekapp Musi, die gratis muziek luisteren mogelijk maakte, is door Apple uit zijn App Store verwijderd na aanhoudende klachten vanuit de muziekindustrie. Apple heeft pas na acht jaar besloten om in te grijpen. De vraag is of de populaire app ooit nog zal terugkeren.

Met meer dan 100 miljoen downloads was Musi een van de meest populaire apps in de App Store van Apple. Met de app kon je muziek luisteren zonder iets te betalen, doordat de app op een gewiekste manier muziekvideo's van YouTube gebruikte en deze op de achtergrond van je iPhone afspeelde. Dat op de achtergrond luisteren is een functie waarvoor je bij YouTube een Premium-abonnement nodig hebt.

Musi bevatte wel reclames, maar die waren alleen visueel, terwijl de muziek van de video direct begon met afspelen. De app was al jaren een doorn in het oog van de muziekindustrie, maar vreemd genoeg werd er al die tijd niets aan gedaan. Maar Apple heeft Musi nu alsnog uit zijn appwinkel verwijderd.

Voor iPhone-gebruikers die Musi al geïnstalleerd hadden, blijft de app voorlopig nog wel bruikbaar. Bij een Bright-redactielid werkt alles in de app momenteel nog zoals voorheen, maar de vraag is hoe lang dat zo zal blijven. 

Druk vanuit de muziekindustrie

Het is algemeen bekend dat de muziekindustrie beschikt over een aanzienlijke hoeveelheid juridische macht en middelen. Dit bleek ook weer in het geval van Musi, dat door de muziekindustrie eerder werd omschreven als een 'parasitaire app'.

De muziekindustrie stelde dat Musi onrechtmatig gebruikmaakte van auteursrechtelijk beschermd materiaal, omdat het geen compensatie bood aan artiesten en rechthebbenden. Het idee om ongestoord en gratis muziek te kunnen luisteren, zonder reclames of onderbrekingen, bleek voor velen aantrekkelijk, maar misschien iets te mooi om waar te zijn.

Apple kneep een oogje dicht

Wat opvalt, is dat de app sinds 2016 beschikbaar was, en hoewel Musi vaker juridische problemen heeft gekend, wist de app deze altijd te overleven. Nu lijkt de situatie echter ernstiger. De ontwikkelaars van Musi geven aan dat ze werken aan een oplossing, maar volgens berichten zou YouTube, eigendom van Google, ook betrokken zijn bij de juridische kwesties.

Wanneer je Google tegen je hebt, dan weet je dat je voor een grote uitdaging staat. Een mogelijke reden waarom Apple de app zo lang heeft gedoogd, kan zijn dat Musi in de praktijk vrijwel alleen advertenties toonde voor andere apps in zijn App Store, wat mogelijk in het voordeel van Apple werkte.

Het verweer van Musi

Organisaties zoals de IFPI, de internationale federatie van de muziekindustrie, hadden al geruime tijd hun pijlen gericht op Musi. Afgelopen zomer dienden ze een officiële klacht in bij Apple, wat waarschijnlijk uiteindelijk leidde tot de verwijdering van de app.

De advocaten van Musi beweren dat de app "alleen toegang verleende tot openbaar beschikbare muziek en zelf geen content opsloeg", maar het is onzeker of dit verweer stand zal houden in de juridische strijd waarin het bedrijf nu is verwikkeld. De vraag blijft of de app ooit nog terug zal keren in de appwinkel voor de iPhone en iPad.

Apple Music en YouTube Premium

Apple bood tot eind vorige maand gebruikers een tijdelijke gratis proefperiode van drie maanden voor zijn muziekdienst Apple Music aan. Vorige week kondigde Google een prijsverhoging van YouTube Premium aan, waardoor Nederlanders voor dat abonnement binnenkort 14 euro per maand moeten betalen.

Lees meer Apple-nieuws en blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.