Microsoft vernieuwt Copilot: kan nu lezen, denken en praten, maar nog niet bij ons

©Microsoft

Microsoft vernieuwt Copilot: kan nu lezen, denken en praten, maar nog niet bij ons
Vandaag om 17:36
Laatste update: om 17:42

Lezen, denken en praten, het klinkt menselijk, maar Microsoft heeft deze doodnormale dingen aan kunstmatige intelligentie gegeven. Hierdoor wordt Copilot, de AI voor Windows, steeds meer een assistent die zo uit je favoriete sciencefiction film kan rollen. Alleen net alsbij Apple Intelligence moeten we er in de EU nog eventjes op wachten.

Microsoft breidt de mogelijkheden van Copilot uit op Windows en gooit de kunstmatige intelligente assistent ook direct naar iOS, Android, het web en WhatsApp.

Copilot Vision, Think Deeper en Copilot Voice zijn de functies die de AI op indrukwekkende wijze naar een hoger niveau tillen. Alleen daar hebben wij in Nederland (en de EU) wederom bar weinig aan. 

Microsoft Copilot: lezen, denken en praten

Microsoft geeft Copilot een upgrade met twee simpele doeleinden: het beter kunnen beantwoorden van vragen en die antwoorden zo menselijk mogelijk brengen. Copilot Vision is in staat om, via de Edge-browser, mee te lezen met webpagina’s zodat het teksten en afbeeldingen beter kan analyseren. 

Think Deeper is een manier van Microsoft om de AI meer te laten nadenken over de vragen die de AI van gebruikers krijgt. Hiervoor grijpt het naar het nieuwe o1-model van ChatGPT-maker OpenAI dat zogeheten redeneermodellen genereert. 

Copilot Voice is de manier om de resultaten van die twee functies beter aan de man te brengen. Het bestaat uit vier stemmen die allemaal in staat zijn om je toon op te pikken en toe te passen. Hierdoor krijg je veel meer het idee dat je daadwerkelijk een gesprek voert, al zit je wel vast aan een bepaald aantal minuten waarin je kunt praten met de stemmen. 

Wie meer minuten nodig heeft, die zal een Copilot-abonnement af moeten sluiten. 

In Nederland moeten we geduld hebben

Daar hoeven we ons in Nederland overigens geen zorgen om te maken, want alle drie de functionaliteiten zijn hier voorlopig nog niet beschikbaar hier.

Copilot Vision is alleen voor een handjevol abonnees beschikbaar in de Verenigde Staten. Alleen in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is de Think Deeper-functie te gebruiken. Tja, en wil je in gesprek met Copilot Voice dan zal je ook geduld moeten hebben, gezien die functie alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. 

Dat is geen toeval, want Microsoft weet net als Apple niet wat de bedoeling precies is in Europa. Dit wordt vooral duidelijk zodra het bedrijf spreekt over een personalisatiefunctie, waarbij antwoorden worden afgestemd op basis van de voorkeuren, geschiedenis en gedrag van de Copilot-gebruiker. 

Alleen door de onzekerheden van de EU en het Verenigd Koninkrijk lijkt Microsoft die functie simpelweg niet uit te durven brengen.

Lees hier meer over AI en mis niets met onze nieuwsbrief.