© OpenAI

ChatGPT heeft nu een blauwe bol en dat is een grote update

ChatGPT krijgt er met deze blauwe bol een belangrijke functie bij

24 september om 23:37
Laatste update: 24 september om 23:42

OpenAI rolt een sterk verbeterde versie van zijn spraakfunctie uit voor betalende gebruikers van ChatGPT. Met de Advanced Voice Mode kun je op een meer natuurlijke manier met de AI te praten.

Advanced Voice Mode (AVM) wordt deze week uitgerold naar klanten met een ChatGPT Plus- of Teams-abonnement. Voor andere betalende klanten zal de update vanaf volgende week beschikbaar zijn. Dat heeft OpenAI vanavond laten weten op X

De update komt met een aantal nieuwe stemmen, genaamd Arbor, Maple, Sol, Spruce en Vale. In totaal beschikt de chatbot nu over negen stemmen. Opvallend is dat alle stemmen namen hebben die geïnspireerd zijn op de natuur. Dat is geen toeval. OpenAI wil de klemtoon leggen op een meer 'natuurlijk' klinkende ChatGPT.

Eén stem ontbreekt echter in het aanbod: Sky. Deze stem werd eerder dit jaar getoond, maar verdween na klachten van Scarlett Johansson. Volgens de actrice, die onder meer een AI speelde in de film 'Her', leek de stem te veel op haar eigen stem, wat tot juridische stappen leidde. OpenAI haalde de stem daarop snel offline.

Nieuw design en betere technologie

Een andere opvallende verandering is het vernieuwde design van de geavanceerde stemmodus. In plaats van de zwarte stippen die eerder getoond werden, wordt AVM nu weergegeven door een blauwe, geanimeerde bol. Gratis gebruikers hebben alleen toegang een beperktere spraakfunctie, die is te herkennen aan een zwarte cirkel.

Naast de stemmen en de nieuwe look is er ook aandacht besteed aan verbeteringen in de technologie achter de functie. Zo kan ChatGPT nu accenten beter herkennen en verlopen gesprekken volgens het bedrijf soepeler en sneller. Daarnaast verstaat de spraakfunctie bepaalde zinnen in meer dan 50 talen.

Nog niet in Europa

De spraakmodus is volgens OpenAI voorlopig nog niet beschikbaar in de Europese Unie. Het is nog niet bekend wanneer de uitrol in de EU plaatsvindt. Daarmee volgt OpenAI onder andere Apple en Meta, die hun nieuwe AI-functies vooralsnog ook niet in de EU lanceren.

Behalve de spraakfunctie biedt AVM ook andere aanpassingsmogelijkheden, zoals de mogelijkheid om aan te geven hoe je wilt dat ChatGPT reageert. Ook kan de AI nu eerdere gesprekken onthouden en deze later opnieuw gebruiken in de interactie. Een aantal functies die eerder dit jaar werden getoond, zoals video- en schermdelen, zijn nog niet beschikbaar in deze update. OpenAI heeft nog geen nieuwe releasedatum aangekondigd voor deze features.

Google Gemini Live

Eerder deze maand bracht Google zijn AI gestuurde spraakmodus Gemini Live uit voor Android-gebruikers. De spraakfunctie van Google is gratis te gebruiken. 

ChatGPT Plus is een abonnement van 20 dollar per maand en ChatGPT Teams kost 30 dollar per gebruiker per maand. De ChatGPT-abonnees kregen onlangs ook als eerste toegang tot o1, OpenAI's nieuwe AI-model dat kan 'redeneren'

Volg meer nieuws over AI en blijf op de hoogte met onze Bright-app.