Getest: de creatieve Stream Deck-rivaal van Logitech kan al een heleboel handigs

©Logitech

Getest: Stream Deck-rivaal Logitech MX Creative Console

De Logitech MX Creative Console is een setje van twee apparaten die naast je toetsenbord leven en die uit moeten breiden met meer functionaliteit. Werkt dat zoals beloofd? Wij testten dit apparaat.

Heb je aan je toetsenbord niet genoeg? Staan je vingers steeds krom van alle onmogelijke sneltoetscombinaties? Moet je drie keer klikken om iets heel simpels te doen? Dan zijn er apparaten als de Stream Deck of de Blackmagic Davinci Resolve panel. Die geven je extra knoppen om aan te passen aan je eigen gebruik. Zo kun je iets dat normaal drie stappen vereist achter één knop zetten.

De nieuwe Logitech MX Creative Console is de nieuwkomer in de markt. Of niet? Want Logitech kocht Loupedeck vorig jaar en in de hulppagina’s van Logitech valt soms per ongeluk die naam nog. Onderliggend kun je dit dus ook zien als een halfbroertje van de apparaten van dat merk. Die zijn gericht op streamen en video-editen. De MX Creative Console is vooral een handige add-on voor wie veel Adobe producten gebruikt.

De ondersteuning is al breed

De MX Creative Console bestaat uit een Elgato Streamdeck-lookalike met een aantal knoppen met kleine schermpjes erin gebouwd en daarnaast een zogenaamde Dialpad. Met een draaiknop, een rolknop en wat drukknoppen. De installatie was in mijn geval vrij dramatisch, maar dat kan eraan liggen dat ik beta software moest gebruiken. Na twee dagen hannesen kreeg ik beide apparaten gekoppeld en kreeg ik een interface te zien die aardig lijkt op wat Elgato ook levert met de Streamdeck: knoppen die je functie kunt geven en een soort winkel om meer voorinstellingen te halen voor de programma’s die je gebruikt. In de meeste Adobe programma’s moest ik nog toegang geven aan de knoppen om iets te mogen doen, maar daarna had ik goed werkende snelknoppen. Gek genoeg waren alleen de integraties met macOS niet aan de praat te krijgen. De media- en volumeknoppen bijvoorbeeld heb ik nog steeds niet aan de praat. Ik houd dat even op kinderziektes, gezien ik verder met de Logitech-software goede ervaringen heb.

Vanaf 15 oktober kun je dit setje kopen en dan moet je er 229 euro voor betalen. Inclusief drie maanden Adobe Creative Cloud. Voor bestaande en nieuwe klanten werd mij verzekerd. Daarmee ben je netto dus 115 euro kwijt voor deze set. Is hij dat waard?

Allereerst moet je gebruiker zijn van iets uit de volgende lijst: Adobe Photoshop, Lightroom Classic, Illustrator, Express, Audition, Premiere Pro en After Effects, Capture One, Ableton, Spotify, VLC, Apple Music, FaceTime, Discord, Zoom, OBS, Twitch of Phillips Hue. Daarvoor zijn er nu al uitgewerkte integraties. Die kun je ook zelf maken als je echt tijd over hebt of tegen workflowproblemen aanloopt die je met een apparaat als dit kan oplossen.

Jezelf even omscholen

De grootste uitdaging voor een apparaat als dit is om mensen die al jaren ervaring in een bepaalde workflow hebben te overtuigen nu iets anders te doen. Je moet dus echt de tijd nemen om jezelf aan te leren om de Keypad en Dialpad te gebruiken. Ik vergeet regelmatig dat ze naast mijn toetsenbord staan. Ook heb ik de muis al in mijn rechterhand en kost het dus ook tijd om te switchen van muis naar Dialpad bijvoorbeeld. Een online cursus met goeie hacks zou geen overbodige luxe zijn.

Met de Dialpad kun je een actiering oproepen, die per app verschillend is. Over je scherm zie je dan een rondje met iconen waaruit je snel een actie kan kiezen. Noem me een boomer, maar ik raak in de war van nieuwe dingen die je op een andere manier doet dan oude dingen, maar die niet per se handiger zijn. Ik verwacht dus dat de MX Creative Console vooral handig is voor mensen die veel repetitieve handelingen moeten doen. Bijvoorbeeld een fotograaf die snel door 400 foto’s wil scrollen om de beste te flaggen en daarna die automatisch in een mapje zetten of exporteren als een ander bestand of iets dergelijks. Dan kan het handig zijn om voor beide handen een apparaat te hebben dat net iets meer gespecialiseerd is voor de taak. Heb je Creative Suite nodig en wil je gewoon dat je desktop er veel sicker uit ziet, dan is de MX Creative Console ook een aanrader. Want hij staat wel heel cool op mijn bureau.

Meer Bright reviews en mis niets met onze Bright-app.