Politie arresteert vier mensen vanwege betrokkenheid bij beruchte ransomwarebende LockBit

©Unsplash

Politie arresteert vier mensen vanwege betrokkenheid bij ransomwarebende LockBit
Vandaag om 14:22

Bij een grote internationale politieactie zijn vier mensen gearresteerd die mogelijk banden hebben met de beruchte ransomwarebende LockBit. Dat meldt Europol in een persbeircht.

LockBit biedt zogenoemde gijzelsoftware aan. De software wordt door criminelen afgenomen en kan gebruikt worden om mensen, maar ook hele bedrijven, af te persen. Computersystemen worden met de software versleuteld en vervolgens eisen criminelen geld van het getroffen slachtoffer. Wordt betaald, dan worden de systemen weer vrijgegeven, is vaak het verhaal. In Nederland werd onder meer de KNVB gehackt met ransomware van LockBit, waarna de voetbalorganisatie losgeld betaalde.

Onder de nu aangehouden personen zijn onder meer een mogelijke ontwikkelaar van de ransomware van LockBit en een vermeende beheerder van een hostingsdienst die werd gebruikt door de criminele groepering. De andere twee aangehouden personen speelden een ondersteunende rol binnen de groep. Onduidelijk is wat die rol precies inhield.

31-jarige Rus zou LockBit op hebben gericht

Begin dit jaar werd de website van LockBit overgenomen door internationale autoriteiten die samenwerken om de bende aan te pakken. De vier arrestaties nu maken deel uit van Operation Cronos, waar ook de Nederlandse politie aan meewerkte. In totaal doen twaalf landen mee aan de operatie tegen LockBit.

In mei werd bekend dat de 31-jarige Dmitry Khoroshev verantwoordelijk wordt gehouden voor het oprichten van de groep. De samenwerkende landen brachten meerdere foto's van hem naar buiten. "Zo geven ze (de samenwerkende autoriteiten, red) een signaal af en zetten ze LockBit voor paal", zei Willem Zeeman van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT tegen NU.nl. Een andere expert zei toen tegen de nieuwssite dat met de bekendmaking van de Rus het doek definitef gevallen kon zijn voor LockBit. 

Lees meer nieuws over internetbeveiliging en mis niets met onze nieuwsbrief.