©Unsplash

Hackers stelen gegevens van 65.000 politie-agenten

Groot datalek bij de politie: gegevens 65.000 agenten buitgemaakt

29 september om 09:15

De Nederlandse politie kampt met een groot datalek. Hackers hebben de contactgegevens van alle politiemedewerkers in handen gekregen. De politie is een meldpunt gestart voor medewerkers die bezorgd zijn.

De minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte bekend dat werkgerelateerde contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn gestolen. Het gaat om de namen en e-mailadressen van 65.000 politiemedewerkers, naast de telefoonnummers van een gedeelte van deze werknemers. Alleen undercover-agenten wiens gegevens wegens veiligheid niet in de lijst staan, zijn niet betrokken bij dit lek.

Gegevens politie-agenten op straat

De hack werd eerder deze week ontdekt en er wordt nog onderzocht hoe dit kon gebeuren. Er wordt ook nog gekeken welke risico’s er vastkleven voor de medewerkers van de politie zelf. Ondertussen zijn medewerkers daar ook benieuwd naar: zij maken zich zorgen omdat ze bang zijn dat er misschien meer informatie is buitgemaakt, iets dat zeker in hun beroep tot gevaarlijke situaties kan leiden.

De politie raadt medewerkerse aan extra alert te zijn op vreemde appberichten, phishingmails en inlogproblemen, al is dat in principe standaard. Ook is er een meldpunt geopend, nadat de korpsleiding signalen kreeg van gezorgde medewerkers. Er is een intern gedeeld telefoonnummer waar agenten naar kunnen bellen om vragen te stellen en te praten over hun zorgen. En hoewel details om voor de hand liggende redenen niet worden gedeeld, heeft de politie ook extra beveiligingsmaatregelen getroffen.

AI-hype

Hoe het hack heeft kunnen plaatsvinden, daarover doet de politie geen uitspraken, maar er wordt gedacht aan een nieuwe methode, schrijft NOS. Zo zou er slim gebruik worden gemaakt van de AI-hype, door mensen via een phishingmail te laten inloggen op hun Microsoftaccount, waarna er een AI-programmaatje wordt geïnstalleerd dat gegevens steelt. Het is niet bekend of dat hier ook is gebruikt, maar het is wel een reden om extra alert te zijn op phishingmail en het te melden als je de fout in bent gegaan.

De buitgemaakte gegevens zijn voor zover bekend nog niet gepubliceerd. 

Lees meer over de politie