Geen zin meer in geklooi met geluidskabels? Dit apparaat lost het handig op

©Fasetto

Geen zin meer in geklooi met geluidskabels? Dit apparaat lost het handig op
Vandaag om 16:45
Laatste update: om 16:54

Heb je mooie speakers die je wilt aansluiten op een televisie of een beeldscherm, maar geen zin om te klooien met kabels? De Audio Cu van Fasetto kan dat oplossen. Je hoeft alleen maar een aantal stekkers in stopcontacten te steken.

Veel audiosystemen zijn al draadloos, en werken bijvoorbeeld via wifi of Bluetooth. Toch is dat niet altijd een geschikte keuze, bijvoorbeeld als er geen internetverbinding is of als afstanden in huis groot zijn. In dat gat is Fasetto, een softwarebedrijf uit het Amerikaanse Arizona, gesprongen. Met de Audio Cu verstuur je geluidssignaal door de al bestaande elektriciteitsdraden die door de muren van je huis lopen. Vergelijkbare techniek wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld wifi-versterkers aan te sluiten. Nieuw is nu dat de Audio Cu officieel Dolby Atmos-ondersteuning biedt. 

Het idee is simpel: je sluit een Audio Cu-transmitter (die het geluid verstuurt) met HDMI aan op bijvoorbeeld je televisie, waarna je de stekker van de transmitter in het stopcontact steekt. Vervolgens sluit je een Audio Cu-receiver (die het geluid ontvangt) aan op een speaker, die zelfs in een andere ruimte kan staan. Ook die ontvanger sluit je aan op een stopcontact. En voilà: het geluidssignaal is van je televisie bij de speaker gekomen. Fasetto zegt dat de Audio Cu met alle speakers en subwoofers van alle merken werkt, zolang ze maar een rode en zwarte kabel hebben.

Tien speakers met elkaar verbinden

In totaal kunnen per kanaal tien apparaten aan elkaar worden gekoppeld, wat betekent dat je je met de Audio Cu een 7.1.2 Dolby Atmos-opstelling kunt maken met je luidsprekers. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om de muziek die je draait op je televisie af te laten spelen in alle ruimtes van je huis, door overal een speaker met een ontvanger neer te zetten. 

Fasetto zegt dat de Audio Cu binnenkort beschikbaar is. Volgens The Verge zijn prijzen nog niet bekendgemaakt. Hopelijk zijn die niet al te hoog, want je hebt algauw veel apparaatjes nodig. Wil je bijvoorbeeld vijf speakers aansluiten op je televisie, dan heb je zes Audio Cu-apparaten nodig: één transmitter om vanaf je televisie het signaal te verzenden, en vijf receivers om te gebruiken voor de luidsprekers. Via een app kun je vervolgens het geluid regelen van iedere luidspreker, en ook je ruimte visueel indelen.

Het is niet bekend of Fasetto ook van plan is de Audio Cu op de Nederlandse markt te brengen.

Lees meer nieuws over speakers en mis niets met onze nieuwsbrief.