Ander land zat waarschijnlijk achter de grote hack van de politie

©politie

Ander land zat achter de grote politiehack
Vandaag om 20:30
Laatste update: om 20:46

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD denken dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat een ander land verantwoordelijk was voor de grote hack van de politie.

De inlichtingendiensten gaan ervan uit dat een 'statelijke actor' achter de cyberaanval zat. De AIVD en MIVD hebben de politie over hun bevindingen geïnformeerd, laat minister David van Weel (Justitie) weten aan de Tweede Kamer. Om welk land het gaat, wordt in het belang van het onderzoek niet bekendgemaakt.

Contactgegevens alle medewerkers gestolen

Bij de hack, die vorige week werd ontdekt, zijn de contactgegevens van alle medewerkers van de politie buitgemaakt. Volgens Van Weel lijkt het te gaan om een 'global address list', met daarin visitekaartjes met namen, e-mailadressen en telefoonnummers. In sommige gevallen staan daarin ook privégegevens. Ook hebben de hackers mailadressen van een aantal partners van de politie gestolen. 

Statelijke actoren

"De politie, zet samen met nationale (veiligheids)partners alles op alles om politiemedewerkers te beschermen en verdere schade te voorkomen", aldus Van Weel.

De AIVD en MIVD waarschuwen al jaren voor de toename van cyberaanvallen door 'statelijke actoren'. Daarbij wordt gedacht aan landen als Rusland, China en Iran. 

Lees meer tech-nieuws en blijf op de hoogte met onze app.