Deze kunstmatige plant genereert elektriciteit en zuivert de binnenlucht beter dan echte planten

©Binghamton University/Unsplash

Kunstmatige plant genereert elektriciteit en zuivert lucht beter dan echte plant
Vandaag om 13:32

Wetenschappers hebben een kunstmatige plant gemaakt die net als echte planten fotosynthese kan gebruiken en zo elektriciteit opwekt en net als echte planten de lucht kan zuiveren.

De kunstmatige plant komt voort uit onderzoek naar bio-batterijen op basis van bacteriën, gedaan door een onderzoeksteam van de Amerikaanse Binghamton University. Die batterijen bevatten al fotosynthetiserende bacteriën, die door de onderzoekers werden gecombineerd met biologische zonnecellen.

Het hoofddoel was om de werking van echte planten na te bootsen, en het kunstmatige platje haalt inderdaad koolstofdioxide uit de lucht en zet dat om in zuurstof. De kunstmatige plant doet dat efficiënter dan natuurlijke planten, en kunnen de vaak hoge concentratie CO2 in binnenruimte met 90 procent terugbrengen. De wetenschappers hebben een reductie gemeten van 5000 naar 500 ppm (deeltjes per miljoen). Bij natuurlijke planten wordt in zo'n geval een reductie van slechts 10 procent gehaald.

Elektriciteit als bonus, maar het is ook weinig

Als bonus kunnen de kunstmatige planten ook elektriciteit genereren. Veel is dat nog niet: een voltage van 2,7 volt met een uitvoer van zo'n 140 microwatt. De wetenschappers willen dat verhogen tot meer dan 1 milliwatt en ook een batterij aan de plant toevoegen. Op termijn zou je dan je telefoon kunnen opladen met de plant, terwijl die ook de lucht reinigt.

"Vooral door COVID-19, weten we het belang van binnenluchtkwaliteit", aldus professor Seokheun 'Sean' Choi. "Veel bronnen kunnen zeer giftige materialen genereren, zoals bouwmaterialen en tapijten. We ademen uit en in, en dat bouwt het kooldioxideniveau op. Met wat fine-tuning zouden deze kunstplanten deel kunnen uitmaken van elk huishouden. De voordelen van dit idee zijn gemakkelijk te zien", aldus de professor.

Meer wetenschapsnieuws en mis niets met onze Bright-app.