©Apple

iOS 18.1: deze functies komen naast Apple Intelligence naar je iPhone

iOS 18.1: deze functies komen naast Apple Intelligence naar je iPhone

9 oktober om 10:46
Laatste update: 9 oktober om 13:39

Apple brengt zeer binnenkort een nieuwe update uit voor de iPhone. Met iOS 18.1 introduceert het bedrijf zijn eerste Apple Intelligence-features. In Nederland hebben we daar niets aan, maar gelukkig zijn er meer veranderingen te vinden.

Apple Intelligence maakt, sinds de aankondiging in juni, veel los bij iPhone-gebruikers wereldwijd. Waar wij in Europa naast het net vissen, zijn ze in de rest van de wereld verbaasd over het feit dat de iPhone 16 is verschenen zonder ook maar een enkele AI-functie. 

iOS 18.1 brengt daar voorzichtig verandering in, wat het een zeer interessante update maakt. Ook voor ons in Nederland om te zien wat Apple iPhone-gebruikers kan bieden qua verbeteringen, zodra Apple Intelligence geen rol kan spelen. 

Apple rolt deze iOS 18.1-functies naar Nederlandse iPhones 

Nederlandse iPhone-gebruikers hebben, ondanks het gebrek aan Apple Intelligence, gelukkig wel wat om naar uit te kijken met iOS 18.1.

De volgende functies verschijnen binnenkort voor alle ondersteunde iPhone-modellen: 

Telefoongesprekken opnemen 

Het is met iOS 18.1 mogelijk om telefoongesprekken op te nemen op je iPhone. Het is samenvatten en transcriberen van de gesprekken is niet mogelijk, maar het is alsnog handig voor belangrijke gesprekken die je terug wil luisteren. 

Aanpassingen aan het bedieningspaneel 

iOS 18 introduceerde een compleet nieuw bedieningspaneel, iOS 18.1 doet daar nog een schepje bovenop en geeft iPhone-gebruikers meer mogelijkheden. 

De belangrijkste is dat het nu mogelijk is om de standaard icoontjes, zoals vliegtuigstand, wifi en bluetooth, ook los in het paneel te zetten. 

Slaapapneu detecteren 

Vanaf iOS 18.1 en watchOS 11.1 is het mogelijk om slaapapneu te detecteren. Je hebt er niet de nieuwste iPhone voor nodig, maar wel een Apple Watch Series 9 of nieuwer. 

RCS-ondersteuning wordt uitgebreid

Apple gaat RCS-ondersteuning, waarmee iPhone-gebruikers en Android-gebruikers eindelijk via hun standaard berichtenapp kunnen communiceren met elkaar, uitbreiden. 

iOS 18.1 zorgt voor ondersteuning voor meer providers wereldwijd. Of we daar in Nederland ook iets aan hebben is op dit moment nog niet duidelijk. 

Apple Music werkt samen met TikTok 

iOS 18.1 zorgt ook voor een nauwe samenwerking tussen Apple Music en TikTok. iPhone-gebruikers kunnen nummers vanaf de streamingdienst direct exporteren naar het social mediaplatform. 

Deze Apple Intelligence-functies verschijnen als eerst

Oke, Apple Intelligence dan. Het is inmiddels duidelijk dat we er, door de Europese wetgeving, in Nederland geen gebruik van kunnen maken. Tot dusver merkten we daar weinig van, gezien Apple ze nog nergens beschikbaar had gesteld.

iOS 18.1 brengt daar, tegelijkertijd met iPadOS 18.1 en macOS Sequoia 15.1, verandering in. Soort van. Gebruikers in ondersteunde landen moeten zichzelf via de Instellingen namelijk eerst op een wachtlijst zetten om de functies daadwerkelijk te krijgen. In Nederland kan dat overigens ook voor Mac-gebruikers. Je moet dan wel je computer in het Engels hebben staan.

Mochten ze er uiteindelijk doorheen komen, dan zijn dit de functionaliteiten die ze krijgen: 

De vernieuwde Siri 

Siri heeft in iOS 18.1 zijn nieuwe uitstraling te pakken. Wanneer de assistent wordt geactiveerd verschijnt er een gloed om de schermranden van de iPhone heen en is het zelfs mogelijk om opdrachten te typen.

Naast een nieuw uiterlijk hebben gebruikers ook de mogelijkheid om meer context aan vragen toe te voegen tijdens het uitvoeren van een opdracht. Daarnaast komt Siri natuurlijker over en is het mogelijk om met eenvouwdige zoekopdrachten de instellingen door te speuren. 

Writing tools 

iOS 18.1 gaat met Writing tools gebruikers de mogelijkheid geven om gemakkelijk minder fouten te maken. Met een tik zijn aanpassingen door te voeren en zijn teksten simpel te herschrijven in verschillende tonen. Denk aan professioneel voor de zakelijke berichten en vriendelijk voor persoonlijke.

Writing Tools maken het ook mogelijk om teksten, bijvoorbeeld in Mail of Berichten, snel samen te vatten. 

Berichten 

Apple introduceert de Smart Reply-functie voor Berichten. Hiermee stelt je iPhone antwoorden voor op inkomende berichten en een tekst verfijnen. 

De functie voegt ook meerdere berichten samen om meldingen compacter te maken. Alle essentiële informatie wordt verzameld en samengevat om de iPhone-gebruiker direct te laten weten wat er precies gezegd wordt. 

Mail 

Berichten in de Mail-app worden dankzij iOS 18.1 ook samengevat en gesorteerd op basis van urgentie. Daarbij is Smart Reply ook hier beschikbaar waardoor je sneller kunt reageren. 

Safari 

Safari beschikt in iOS 18.1 over een geavanceerdere Reader Mode. Deze is in de mogelijkheid om, dankzij Apple Intelligence, artikelen samen te vatten. 

Telefoon

Telefoongesprekken worden met iOS 18.1 opgenomen en live getranscribeerd als je dat wil. Hierdoor heb je een overzichtelijke samenvatting van wat er precies besproken is. 

Goed om te weten is de Apple de persoon aan de andere kant van de lijn informeert over het feit dat het gesprek wordt opgenomen en opgeslagen. 

Foto’s 

Memory Maker is een nieuwe manier om fijne herinneringen in de Foto’s-app naar boven te halen. iPhone-gebruikers kunnen beschrijven waar ze graag aan herinnerd willen worden (plekken, personen of data) en de app maakt er een video van. Met Memory Mixes pas je deze video’s aan. 

Apple Intelligence maakt het in iOS 18.1 ook mogelijk om de Clean Up-tool te gebruiken. Hiermee haal je ongewenste objecten of personen uit foto’s, zoals Google dat met zijn Magische Gum ook al jaren doet. 

Samenvattingen 

Met iOS 18.1 is het mogelijk om verschillende onderdelen van je iPhone samen te vatten. Zo biedt de Notities-app de mogelijkheid om audio-opnames te transcriberen en deze overzichtelijk op een rij te zetten. 

Binnenkomende meldingen, ook buiten Mail en Berichten, worden ook samengevat om de iPhone-gebruiker in een oogopslag te laten zien wat er nieuw is in iedere app. 

App Store

iOS 18.1 zorgt ervoor dat apps of games in de App Store makkelijker te vinden zijn. Met natuurlijke taal en beschrijvende tags heb je zo gevonden waar je naar zoekt.