©Freepik

Zoom geeft je een digitale kloon die namens jou kan praten

Zoom geeft je een digitale dubbelganger die tegen je collega's praat

10 oktober om 07:34

Videobeldienst Zoom kan binnenkort een realistische avatar van je genereren, die je namens jou in video's iets tegen collega's kunt laten zeggen.

Zoom heeft meerdere nieuwe AI-functies aangekondigd op zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres. Een daarvan is een digitale kloon die eruit ziet en klinkt als jij, en die je kunt gebruiken om videoboodschappen te genereren. Zoom genereert dan de audio die op jouw stem lijkt en die synchroon loopt met de lipbewegingen van de avatar.

Om zo’n avatar te maken moet je eerst een video van jezelf opnemen, waarna de AI van Zoom een digitale kloon met een hoofd, schouders en bovenarmen creëert. Vervolgens schrijf je wat jij wilt dat de avatar zegt in de videoboodschap. Via de Zoom Clips-functie stuur je die dan naar anderen. 

Nog niet in meetings

Met de nieuwe functie zegt Zoom 'asynchroon' praten met collega’s op een 'snellere, productievere' manier mogelijk te willen maken. Het bespaart je tijd vergeleken met het opnemen van een videoboodschap, die er vaak niet in de eerste opname meteen goed op staat. Voorlopig werkt het alleen met de Clips-functie. Je kunt dus nog niet jouw avatar naar een online-meeting sturen.

Risico's

Zoom zegt zich bewust te zijn van de gevaren van nepvideo's waarin andere mensen worden nagedaan. Het bedrijf heeft enkele 'waarborgen' ingevoerd om dat tegen te gaan, zoals geavanceerde authenticatie en watermerken. Techcrunch sprak hierover met een manager van Zoom, maar vindt het onduidelijk hoe het bedrijf kan voorkomen dat de tool door bijvoorbeeld door oplichters wordt gebruikt.

De AI-avatars worden begin volgend jaar uitgerold als onderdeel van de betaalde add-on AI Companion, die nog meer AI-functies biedt. Je betaalt hiervoor 12 dollar per maand extra. Zonder die betaalde add-on kun je met een Zoom-abonnement alleen de standaard AI-avatars en stemmen gebruiken om een videoboodschap te genereren, maar die lijkt dan dus niet op jou. 

Je digitale tweeling komt eraan

Eerder zei Zoom-ceo Eric Yuan dat het bedrijf uiteindelijk als doel heeft om een digitale tweeling mogelijk te maken, die voor jou aan vergaderingen en gesprekken kan deelnemen, terwijl jij iets heel anders doet. "Ik kan een digitale versie van mezelf sturen om mee te doen, zodat ik naar het strand kan gaan", aldus Yuan. Wanneer dat mogelijk wordt, is nog niet bekend.

Lees ook over de nieuwe opties bij videobellen via WhatsApp.

Volg meer AI-nieuws en blijf op de hoogte met onze Bright-app.