©SpaceX

SpaceX vangt succesvol de Super Heavy op

SpaceX slaagt in het opvangen van de Super Heavy

Vandaag om 09:28
Laatste update: om 16:20

Het is SpaceX gelukt om de Super Heavy op te vangen. Hiermee is de missie geslaagd. Met grote metalen armen werd de booster opgevangen nadat het gevaarte samen met Starship om 14:25 uur Nederlandse tijd werd gelanceerd. Het was de eerste keer dat het vangen werd geprobeerd en met succes dus.

Origineel artikel: Starship wordt gelanceerd vanuit Texas in de Verenigde Staten. Het is voor de vijfde keer at Starship wordt gelanceerd en het is een verrassing dat het nu al mag. Iedereen dacht dat de Federal Aviation Administration geen licentie zou uitgeven en het pas eind november zou plaatsvinden, maar SpaceX krijgt nu toch groen licht. SpaceX voldoet volgens de organisatie aan alle veiligheids- en milieu-eisen. En, nog meer goed nieuws voor het ruimtebedrijf van Elon Musk: de zesde vlucht is bij dezen ook al goedgekeurd.

Super Heavy-booster

Het bijna 122 meter hoge gevaarte moet worden afgeschoten en hierna moet de Super Heavy-booster worden opgevangen terwijl hij met een noodgang uit de ruimte komt vallen. Daarnaast is het aan Starship om netjes in de Indische Oceaan neer te komen. Dat laatste is minder spannend: dat is SpaceX eerder al gelukt. Dat opvangen van die booster echter, dat is nog niet eerder gelukt en zou geschiedenis schrijven.

Dat uit de ruimte vallen is trouwens niet te letterlijk: de booster wordt wel afgeremd voordat hij in de eetstokjes-achtige armen terecht moet komen die hem vangen. Die armen zitten vast aan de lanceertoren en houden de booster vast tot de motoren helemaal uit zijn. Het gebeurt allemaal waarschijnlijk heel snel: dat terugvallen zal ongeveer 3 minuten en 40 seconden na de lancering al plaatsvinden en in totaal duurt de missie waarschijnlijk 7 minuten.

Starship-lancering

“Als dit commando niet wordt verzonden voor de voltooiing van de boostback-branding, of als geautomatiseerde gezondheidscontroles onaanvaardbare condities laten zien bij Super Heavy of de toren, zal de booster terugvallen op een baan die hem naar een landingsbrand en een zachte splashdown in de Golf van Mexico brengt,” aldus SpaceX. 

Vanaf 14:00 uur Nederlandse tijd is de lancering van SpaceX Starship te zien op het YouTube-kanaal van SpaceX