©Vast

Dit is de mogelijke opvolger van bejaard ruimtestation ISS

Dit is de mogelijke opvolger van bejaard ruimtestation ISS

14 oktober om 15:17

Het International Space Station zit al bijna 26 jaar in een baan om de aarde en in 2030 moet 'ie met pensioen. Dan moet er wel een opvolger zijn, en het Amerikaanse bedrijf Vast doet een gooi met ruimtestation Haven-2.

Het modulaire ruimtestation ISS is een symbool voor de ruimtevaart, de wetenschap en de internationale samenwerking – hoewel de laatste jaren helaas wat minder. In 2030 staat de schrapping van het ISS gepland: dan wordt het station door SpaceX gecontroleerd uit zijn baan om de aarde gehaald en zal het neerstorten in het ruimteschip-kerkhof middenin de Stille Oceaan, bij Point Nemo: het eiland dat het verst van de beschaving af ligt.

We hebben wel een opvolger nodig voor het ISS, en verschillende ruimtevaartbedrijven doen een gooi naar dat contract in een soort wedstrijd die NASA daarvoor heeft uitgeschreven. In 2026 worden de winnaars bekendgemaakt, en het Amerikaanse bedrijf Vast presenteerde het ontwerp van zijn Haven-2 ruimtestation tijdens het 75ste jaarlijkse International Astronautical Congress (IAC).

Vanaf 2028 gelanceerd, dan uitgebouwd

Volgens de plannen van Vast kan de eerste Haven-2-module in 2028 gelanceerd worden via een SpaceX Falcon Heavy-raket. De module heeft aan twee kanten een koppelpoort zitten, zodat de modules later flexibel op elkaar kunnen worden aangesloten. De eerste module moet in 2028 omhoog om overlap te hebben met het ISS. Vast wil in 2029 en 2030 met tussenpozen van zes maanden meer modules lanceren, die in eerste instantie in een rechte lijn aan elkaar gekoppeld worden.

In de volgende fase wil Vast in 2030 een grotere centrale module lanceren, met en diameter van zeven meter. In een kruisvorm kunnen de vier bestaande modules aan de nieuwe kernmodule worden gekoppeld. Daarna gaan er nog eens vier Haven-2-modules omhoog en zou het station van Vast in 2032 al capabeler moeten zijn dan het huidige ISS. Ook hoopt Vast-topman Max Haot dat zijn station beter is dan wat China en Rusland van plan zijn.

Plannen voor kunstmatige zwaartekracht

Vast heeft ook interesse in het maken van een ruimtestation met kunstmatige zwaartekracht. Zo'n station draait constant rond, waardoor de astronauten weer gewoon op de grond kunnen lopen. NASA wil dat echter juist niet in dit geval: in het ISS wordt allerlei wetenschappelijk onderzoek gedaan onder invloed van microzwaartekracht, oftewel gewichtsloosheid.

Omdat Haven-2 wordt ontwikkeld voor NASA, is er op de routekaart van dat ruimtestation geen plaats voor kunstmatige zwaartekracht. Topman Haot ziet in de toekomst wel commerciële toepassingen voor stations met kunstmatige zwaartekracht, bijvoorbeeld voor bedrijven die in de ruimte farmaceutica of chips willen fabriceren. Totdat daar vraag naar is, is NASA echter de beste klant voor bedrijven die ruimtestations ontwikkelen.

In de tweede helft van volgend jaar wil Vast zijn Haven-1-station al lanceren, die iets korter is dan de Haven-2. Tegen de tijd dat de eerste crew dat station in gaat, heeft Vast zo'n 1 miljard dollar in zijn project geïnvesteerd. Dat geld komt van klanten en van een hoop kapitaal dat Vast-oprichter Jed McCaleb heeft ingebracht, dat hij onder meer verdiende via blockchain-betaalnetwerk Stellar.

Meer nieuws over ruimtevaart en mis niets met onze Bright-app.