Kijken: NASA-astronaut deelt prachtige beelden van poollicht vanuit de ruimte

©Matthew Dominick / X

Kijken: NASA-astronaut deelt prachtige beelden van poollicht vanuit de ruimte
Vandaag om 12:49

Poollicht is vanaf de aarde al mooi, maar de echte schoonheid is pas vanuit de ruimte te zien. Nu komen we daar niet zo snel, maar NASA-astronaut Matthew Dominick helpt ons een handje.

Op X deelt de Amerikaanse astronaut Matthew Dominick een prachtige timelapse van een aurora die boven de aarde hangt. De beelden zijn afkomstig van duizenden foto’s die vanuit de Dragon Endeavour, het ruimtevaartuig van SpaceX, zijn gemaakt. 

De Endeavour is op dit moment gekoppeld aan het International Space Station en zal Dominick binnenkort terug naar de aarde brengen. Door orkaan Milton, die op dit moment door de Verenigde Staten raast, wordt die terugreis iets uitgesteld. 

Hoe de NASA-astronaut het poollicht vastlegde

Matthew Dominick is niet alleen NASA-astronaut, maar ook gek op fotografie. Op X deelt hij regelmatig foto’s met een verhaal over hoe die tot stand zijn gekomen. In dit geval nam hij dus duizenden foto’s om de belichting, instellingen en kadering goed te krijgen. 

Voor het vastleggen van de aurora gebruikte hij een 14mm-lens, een interval van 1,6 seconde, stelde hij de camera in op 30 frames per seconde en zette hij de exposure op 0,8 seconde. 

Het poollicht, ook wel aurora polaris genoemd, is een geomagnetisch lichtverschijnsel in de bovenste laag van onze atmosfeer. Dit fenomeen wordt ook wel het noorderlicht of zuiderlicht genoemd. 

Lees meer nieuws over ruimtevaart en mis niets met onze nieuwsbrief.