Google laat kernreactoren bouwen: 'Kernenergie is hard nodig voor AI'

©Kairos

Google stort zich ook op kernenergie: dit is waarom
15 oktober 2024 om 08:03

Google is de volgende techreus die groot gaat inzetten op kernenergie om zijn AI-servers van stroom te voorzien.

Google heeft een samenwerking met de startup Kairos Power aangekondigd voor de bouw van zeven kleine modulaire reactoren, zogeheten SMR's. Dat moet uiteindelijk 500 megawatt aan kernenergie opleveren. De eerste reactor moet rond 2030 operationeel zijn en vijf jaar later moeten ze alle zeven actief zijn. 

SMR’s zijn kleiner dan bestaande kernreactoren. De componenten kunnen daardoor in een fabriek worden gebouwd, waardoor de bouwkosten lager zijn. Kairos heeft van de Amerikaanse toezichthouder toestemming gekregen om een demonstratiereactor te bouwen. Die moet in 2027 operationeel worden. 

De vraag is of Kairos de planning van Google weet te halen, want het bedrijf staat nog voor grote uitdagingen. In tegenstelling tot de watergekoelde reactoren, waar de industrie tientallen jaren ervaring mee heeft, ontwikkelt Kairos een gesmolten-zoutreactor.

'Stroomnet heeft dit nodig'

"Door elektriciteit te kopen van meerdere reactoren helpen we de inzet te versnellen, wat nodig is om de kosten te verlagen en de technologie van Kairos Power sneller op de markt te brengen", aldus Google-topman Michael Terrell. Het stroomnet heeft volgens hem 'nieuwe energiebronnen nodig om AI-technologieën te ondersteunen'. De kernreactoren zorgen er volgens Terrell voor dat Google op 'een schone en betrouwbare manier aan energiebehoeften kan voldoen'.

Google gebruikt ook zonne-energie en windenergie om zijn datacenters van stroom te voorzien, maar ziet dus ook toekomst in de nieuwe generatie kernreactoren. Die hebben volgens Terrel een 'vereenvoudigd ontwerp en robuuste, inherente veiligheid'. "Dankzij het kleinere formaat en het modulaire ontwerp kunnen bouwtijdlijnen worden verkort."

Techwereld gaat nucleair

De gigantische energiebehoefte van datacenters door de opmars van AI heeft inmiddels geleid tot meerdere deals tussen techreuzen en de nucleaire industrie. Zo sloot Microsoft vorige maand een overeenkomst om een gesloten kerncentrale weer operationeel te maken. Ook heeft Amazon een door kernenergie aangestuurd datacenter gekocht.

Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.