Fujifilm onthult X-M5-camera: flexibel en betaalbaarder alternatief voor populaire X100-reeks

©Fujifilm

Fujifilm onthult X-M5-camera: betaalbaar alternatief voor populaire X100-reeks
15 oktober om 11:25

De retro-geïnsprireerde Fujifilm X100-camera's zijn al tijden niet aan te slepen. Een mooi alternatief komt van Fujifilm zelf, met de net zo compacte X-M5, die ook nog goedkoper en flexibeler is.

De X100-camera's van Fujifilm spreken tot de verbeelding door hun retro-uiterlijk met veel fysieke knoppen en opties voor de simulatie van fotorolletjes. Zo tot de verbeelding zelfs dat de normale vanaf-prijs van 1799 nog weleens over de kop gaat. Maar Fujifilm heeft meer te bieden: de X-M5 is de nieuwe instap-camera voor iedereen die voor het eerst kennis wil maken met een 'echte' camera – geen telefoon of compactcamera, maar eentje met echte knoppen en in dit geval zelfs verwisselbare lenzen.

Met een prijs van 899 euro voor de body is de Fujifilm X-M5 een stuk betaalbaarder dan de X100VI, en voor 100 euro meer heb je er een 15-45mm objectief bij. Met een gewicht van 355 gram is dit de lichtste camera in de X-reeks van Fujifilm, en opnieuw is de camera er in zilver-zwart en zwart.

De belangrijkste knop zit bovenop

Waar de professionelere modellen in de X100-lijn bovenop draaiknoppen hebben voor de sluitertijd en belichtingscomensatie, licht de nadruk bij de X-M5 op de modus: filmen of fotograferen in verschillende maten van handmatig of automatisch. Maar de nadruk ligt vooral op de filmsimulatie, die bij de X-M5 een grote knop linksboven op de camera heeft.

Met die knop schakel je makkelijk door de verschillende fotorolletjes die de camera kan simuleren. Geen simpel filter, maar daadwerkelijk andere instellingen die in de uiteindelijke foto gebakken zitten. Dat scheelt niet alleen veel nabewerking, maar je ziet tijdens het fotograferen of filmen al direct welk eindresultaat je gaat krijgen.

De X-M5 heeft een 26.1-megapixel X-Trans CMOS 4-sensor uit de X100V en X-T4 en dezelfde X-Processor 5 die ook in de X100VI en X-T5 zit. Die is al razendsnel, en de eventuele problemen met de contuinue autofocus worden volgens Fujifilm met een update opgelost. Achterop zit een klap- en kantelscherm met relatief lage resolutie van 1,04 punten: je moet ergens op besparen.

Op de groei: veel keuze uit lenzen

Video's schiet je in maximaal 6.2K/30P 4:2:2 10-bit, en hoewel de camera ook is gericht op vloggers is er geen in-body image stabilization. Wel zitten er drie microfoons in de camera, zodat je ook zonder externe microfoon geluid kan opnemen in surround, voorgrond, achtergrond of voor- en achtergrond tegelijk. Constante achtergrondgeluiden kunnen er door de camera worden uitgefilterd.

Er is al een ruime keus uit beschikbare objectieven met de X-mount, zodat je makkelijk de lens kan verwisselen. Dat maakt de X-M5 vooral een boeiende instapper, want hoewel de prijs van de body vrij laag is, kun je er met verschillende lenzen veel kanten mee op. En mocht je de body ontgroeien, passen die lenzen straks ook weer gewoon op de duurdere modellen van Fujifilm. Zo kan je er zelfs de nieuw aangekondigde toeter van een 500mm f/5.6 OIS WR-lens op zetten, al is die met een prijs van 3.399 euro toch wel iets meer gericht op de professionelere gebruiker – maar hij past op de X-M5!

De Fujifilm X-M5 is verkrijgbaar vanaf november in het zwart en zilver/zwart voor 899 euro als losse body of voor 999 euro inclusief XC 15-45 F3.5-5.6 OIS PZ-objectief.

Meer nieuws over fotografie en mis niets met onze Bright-app.