Test met 6G bereikt deze duizelingwekkende internetsnelheid

©6G

Mijlpaal voor 6G: mobiel internet wordt extreem snel
16 oktober om 22:44

Onderzoekers van University College London hebben een belangrijke mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van 6G-technologie. In een test van de opvolger van 5G-netwerken behaalden ze een downloadsnelheid van 938 gigabit per seconde. 

De snelheid van 938 Gb/s die tijdens de test werd behaald, is meer dan 9000 keer hoger dan wat je vandaag de dag met een 5G-telefoon kunt bereiken. Om je een idee te geven: met deze snelheid kun je binnen één seconde meer dan 20 speelfilms downloaden. De onderzoekers publiceerden een onderzoek over de technologie in het wetenschappelijke vakblad The Journal of Lightwave Technology.

Het team haalde deze snelheid door een extreem breed frequentiespectrum te gebruiken, variërend van 5 tot 150 gigahertz. Een frequentiespectrum is als een 'weg' waarlangs signalen kunnen worden verzonden. Hoe breder het spectrum, hoe meer data er tegelijkertijd doorheen kan. In dit geval hebben ze een veel breder stuk van deze 'weg' gebruikt dan normaal.

Verschillende technieken

De onderzoekers gebruikten verschillende technieken om dit mogelijk te maken. Voor de lagere frequenties maakten ze gebruik van digitaal-naar-analoog-omzetters. Deze omzetters vertalen digitale signalen, die door computers worden gebruikt, naar analoge signalen, die door draadloze systemen kunnen worden verzonden. Voor de hogere frequenties gebruikten ze optisch gemoduleerde signalen,wat betekent dat ze laserlicht gebruikten om data te verzenden.

Wat deze test bijzonder maakt, is daarnaast dat ze verschillende frequentiebanden naadloos hebben laten samenwerken. Een frequentieband is een specifiek bereik van frequenties. Door deze goed op elkaar aan te sluiten, voorkwamen ze dat er grote onderbrekingen waren in de dataverbinding, met slechts kleine gaten van 300 megahertz tussen de banden.

Veel bedrijven werken aan 6G

Hoewel 6G indrukwekkende snelheden belooft, zullen deze snelheden in de praktijk lager liggen. Dit komt door factoren zoals storingen door gebouwen of weersomstandigheden, de afstand tot zendmasten, het delen van de netwerkcapaciteit met andere gebruikers, en de beperkingen van oudere apparaten. Bovendien moet de infrastructuur, zoals zendmasten en routers, voldoende ontwikkeld zijn om zulke snelheden te ondersteunen. 

Toch zal 6G veel sneller zijn dan 5G. Het team praat al met bedrijven die mobiele netwerken bouwen en smartphones maken over mogelijke toepassingen. Maar ze zijn niet de enigen die werken aan 6G. Overal ter wereld zijn onderzoekers bezig met vergelijkbare projecten. Ook bij Samsung en Apple wordt er aan 6G gewerkt.

6G-apparaat onthuld

Zo presenteerden Japanse telecombedrijven recentelijk een apparaat dat data kan verzenden met een snelheid van 100 gigabit per seconde over een afstand van 100 meter. Dit is ongeveer 20 keer sneller dan 5G. Om weer de vergelijking te maken: met die snelheid zou je de volledige inhoud van een HD-Netflixseizoen in enkele seconden kunnen downloaden.

Volg meer nieuws over internet door je te aboneren op onze nieuwsbrief.