Dat sta-bureau van je is iets minder gezond dan we dachten

©Unsplash

Dat sta-bureau van je is iets minder gezond dan we dachten
Vandaag om 09:43
Laatste update: om 09:43

Dat veel zitten niet goed voor je is, weten we allemaal, maar toch doen we het door ons werk gemiddeld negen tot tien uur per dag. Het sta-bureau leek de ideale oplossing te zijn voor dat probleem, maar dat blijkt minder voordeel te geven dan we dachten.

Onze collega’s van Scientias brengen nieuwe studies aan het licht die laten zien dat het sta-bureau niet zo goed en gezond is als je misschien dacht. Hoewel de hele dag zitten nog steeds slecht voor je is, lijken die problemen simpelweg niet opgelost te worden door sta-bureaus. 

Tijdens het onderzoek zijn 80.000 Britse volwassenen, gedurende een periode van zeven tot acht jaar, goed in de gaten gehouden met een soort smartwatches. Het resultaat was verbazingwekkend, gezien de cardiovasculaire gezondheid (hartziekten, kans op beroerte, etc.) niet verbeterde in die periode. 

Sterker nog, tijdens het onderzoek werd ook duidelijk dat staan op lange termijn de kans op aandoeningen als spataderen en bloedstolsels alleen maar groter maakt.

Zijn sta-bureaus dan slecht voor je? 

Menig kantoorpand is tegenwoordig gevuld met een arsenaal aan sta-bureaus, maar die hoeven niet direct de prullenbak in. Het onderzoek licht namelijk niet de risico’s van dergelijke bureaus uit, maar probeert te achterhalen of de negatieve effecten van te veel zitten teniet gedaan worden. 

Dat is dus niet het geval, maar wat helpt je dan wel? Het antwoord weten we waarschijnlijk allemaal wel: er moet meer bewogen worden. Kleine wandelingen, effectieve oefeningen: het draagt allemaal bij aan een gezondere levensstijl.

Lees meer over wetenschap en mis niets met onze Bright-app.