Google hoeft de Play Store tóch nog niet open te stellen voor andere appwinkels

©Android

Google hoeft zijn Play Store voorlopig tóch niet open te stellen
18 oktober om 22:07
Laatste update: 18 oktober om 22:40

Google hoeft voorlopig nog geen andere appstores toe te staan in zijn Play Store. Een rechter heeft Google vandaag het uitstel gegeven waar de techreus om had gevraagd. Wel moet Google van de rechter stoppen met bepaalde afspraken met telefoonfabrikanten en providers.

Eerst even samenvatten waar de zaak om draait. Epic Games, de maker van Fortnite, heeft een zaak aangepannen tegen Google omdat het vindt dat de regels rond de Play Store oneerlijk en beperkend zijn. Epic Games stelde dat de regels en vergoedingen van de Android-appwinkel van Google de concurrentie belemmerden en daarnaast andere appwinkels van ontwikkelaars blokkeerden.

De gamemaker kreeg eerder deze maand gelijk van de rechter. Google kreeg te horen dat het de komende drie jaar in de Play Store ruimte moet bieden aan appwinkels van concurrenten. Daarnaast hoorde de techreus dat het vanaf 1 november ontwikkelaars niet langer mag betalen om ze alleen gebruik te laten maken van de Play Store. Verder mag Google appmakers niet beletten consumenten te informeren over hoe ze apps direct kunnen downloaden, zonder tussenkomst van de Google Play Store. Ook mag Google ontwikkelaars vanaf november niet meer dwingen om zijn betalingssystemen te gebruiken.

Het kan nog lang duren

Nu krijgt Google uitstel van de rechter, omdat het zelf had betoogd zeker 90 dagen nodig te hebben om de wijzigingen door te voeren. Volgens The Verge kan dat jaren aan vertraging in het proces opleveren, terwijl Google wacht op de uitslag van het hoger beroep dat het aantekende.

Verwacht wordt namelijk dat ook de betrokken federale rechtbank nog meer uitstel zal verlenen. Dat heeft de rechter gezegd die vandaag uitstel heeft verleend.

Google reageert in Amerikaanse media blij en benadrukt dat de belissing goed is voor gebruikers en ontwikkelaars, omdat het openbreken van de Play Store volgens het techbedrijf niet veilig zou zijn. Epic Games heeft nog niet gereageerd.

Geen deals met fabrikanten meer

Over één aspect van de zaak heeft de rechter vandaag echter geen uitstel gegeven. Dat gaat over de afspraken die Google maakte met providers en telefoonfabrikanten om in ruil voor forse bedragen concurrerende appwinkels te weren bij de voorgeïnstalleerde apps op geleverde smartphones. Google mag vanaf 1 november drie jaar lang dit soort deals niet meer sluiten.

Lees meer over Google en blijf op de hoogte met onze Bright-app.