Google lijdt een pijnlijke nederlaag over appwinkels op Android

©Bright

Google lijdt een pijnlijke nederlaag in deze Android-zaak
7 oktober om 22:40
Laatste update: 7 oktober om 22:44

Google moet zijn Android-appwinkel Play Store openstellen voor de appstores van derden. Dat heeft een rechter in San Francisco beslist, nadat een jury had vastgesteld dat de techreus zijn macht had misbruikt. Ook moeten app-ontwikkelaars van de rechter meer vrijheden krijgen.

Europa loopt opnieuw voorop op het gebied van techregulering. Eerder dwong de Europese regelgeving Apple al om appstores van derden toe te laten op zijn iOS-platform. Nu lijkt de VS hetzelfde pad te volgen, met het besef dat zo'n besluit mogelijk de concurrentie ten goede komt. In dit geval was de aanleiding een rechtszaak over vermeend machtsmisbruik door Google met zijn eigen appstore Play Store.

De zaak was aangespannen door Epic Games. De ontwikkelaar van Fortnite stelde dat, hoewel de Google op Android app stores van derden toestond, de regels oneerlijk en beperkend waren. Epic Games betoogde dat de regels en vergoedingen van de Google Play Store de concurrentie belemmerden en marktplaatsen die door ontwikkelaars waren gelanceerd blokkeerden.

Vrijheid voor ontwikkelaars

Het vonnis stelt dat Google de komende drie jaar in zijn Play Store ruimte moet bieden aan concurrerende appwinkels. Je kunt die appstores dan ergens in de Play Store zelf vinden. Momenteel kun je als Android-gebruiker al direct naar de websites van appwinkels en apps gaan om ze op die manier te installeren. Google mag van de rechter maatregelen nemen om te zorgen dat de externe appwinkels veilig zijn.

Rechter James Donato oordeelt ook dat Google vanaf 1 november ontwikkelaars niet langer mag betalen om exclusief gebruik te blijven maken van de Play Store, noch hen beletten om eindgebruikers te informeren over hoe ze apps direct kunnen downloaden, zonder tussenkomst van Google. Ook mag Google ontwikkelaars niet dwingen om zijn betalingssystemen te gebruiken. De techreus genereerde in 2020 ongeveer 14,66 miljard dollar aan inkomsten via de Play Store.

Dubbele nederlaag

Deze nederlaag is pijnlijk voor Google, dat onlangs ook al eens werd veroordeeld als monopolist in de online zoekmarkt. Dit had onder andere te maken met de manier waarop de zoekmachine van Google tegen betaling was ingesteld als standaard op browsers en telefoons. Het was bovendien de eerste keer in tien jaar dat Google in de Verenigde Staten voor dergelijke zaken werd veroordeeld, en markeerde een belangrijk keerpunt in de techregulering en de beperking van de macht die techbedrijven de afgelopen jaren hebben verzameld.

Doordat bedrijven als Google jarenlang ongehinderd hun gang konden gaan, wordt nu duidelijk dat toezichthouders veel eerder hadden moeten ingrijpen. De zaak van Epic Games wordt doorgaans beschouwd als een concreet voorbeeld van het verschil in machtsverhoudingen.

Google in hoger beroep

Google heeft in een reactie laten weten dat het in hoger beroep zal gaan. Het bedrijf is het niet eens met de uitspraak en laat in een persbericht weten dat zijn app store altijd al open is geweest, in tegenstelling tot die van concurrent Apple.

Indirect haalt het bedrijf stevig uit naar de iPhone-maker door te suggereren dat het besturingssysteem van Apple ook aan dergelijke regels zou moeten voldoen in de Verenigde Staten. Google stelt dat het al meerdere appstores op Android toelaat en daardoor 'opener' is dan Apple.

Lees meer over Google en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.