Zijn Microsoft en OpenAI nog wel dikke mik?

©Unsplash

Zijn Microsoft en OpenAI nog oke met elkaar
19 oktober om 20:24
Laatste update: 19 oktober om 20:55

Microsoft heeft al heel veel geld geïnvesteerd in OpenAI. 13 miljard dollar zit er al in. Maar, in een investeringsronde van OpenAI vorig jaar deed Microsoft uiteindelijk toch niet mee. Vertoont deze vriendschap de eerste scheurtjes?

Microsoft was vorig jaar van plan om meer te investeren in OpenAI, maar nadat OpenAI-topman Sam Altman vorig jaar tijdelijk de laan uit werd gestuurd, besloot Microsoft toch niet meer te investeren. Dit jaar vraagt OpenAI weer om geld, naast computerkracht om zijn AI-systemen op te kunnen laten draaien. Hoewel de recente investeringsronde veel opbracht, lijkt er van de ‘beste bromance in tech’, zoals Altman de band met Microsoft noemde, steeds minder over te zijn.

Vijfjarig parterschap

Het vijfjarig partnerschap tussen de twee bedrijven zou volgens gesprekken met 19 insiders in zwaar weer terecht zijn gekomen, schrijft New York Times. De financiële druk op OpenAI, problemen tussen medewerkers en zorgen over de stabiliteit van het techbedrijf, helpen niet. Microsoft zou zich er niet prettig bij voelen dat hun AI-werk zo leunt op OpenAI. Bovendien zou ceo Nadella hebben gezegd dat het ontslag van Altman vorige november een enorme schok en zorgen bij hem teweeg hebben gebracht.

Toch wordt er bij OpenAI over de band met Microsoft gesproken alsof er niets aan de hand is: “We zijn erg dankbaar voor onze samenwerking met Microsoft; de vroege grote gok die ze op ons namen en de enorme computermiddelen die ze beschikbaar hebben gesteld, zijn essentieel geweest voor onze onderzoeksdoorbraken, waar beide bedrijven veel profijt van hebben gehad. We zijn enthousiast en toegewijd om onze gedeelde visie voort te zetten en samen nog grotere dingen te bereiken tot ver in de toekomst.”

Microsoft en OpenAI

Microsoft heeft recent gezegd dat is blijven investeren in OpenAI op diverse discrete momenten in het partnerschap. “We zijn zeker weten de grootste investeerder in OpenAI.” Microsoft, dat in maart dit jaar nog 650 miljoen dollar investeerde om het leeuwendeel van de mensen van OpenAI-concurrent Inflection over te nemen. Die mensen werken nu aan AI-technieken voor consumenten die zijn gebaseerd op OpenAI-software. OpenAI heeft op zijn beurt een 10 miljard dollar-deal met Oracle gesloten voor extra computerkracht. Oracle blijkt vooral de computers te leveren, terwijl Microsoft de software biedt.

Je zou deze mogelijke problemen tussen Microsoft en OpenAI breder kunnen zien. Het is voor AI-startups heel moeizaam om hun ambitieuze plannen te kunnen voortzetten. Ze zijn uiteindelijk allemaal afhankelijk van de grootste IT-bedrijven ter wereld om de infrastructuur en het grote geld te leveren. Het leek erop dat Microsoft met OpenAI op een van de beste paarden van stal heeft gewed als het om de bekendheid in de AI-wereld gaat. Maar, of het uiteindelijk inhoudelijk ook de beste keuze is of dat Microsoft nu juist achter komt te liggen mocht OpenAI de AI-race niet winnen, dat blijft een grote gok.

Beste bromance

Eentje waarvan in twijfel wordt getrokken of Microsoft zich daar nog wel zo zeker bij voelt. OpenAI en Microsoft schijnen de afgelopen weken om tafel te zijn gegaan om een verandering toe te brengen aan het contract, waardoor Microsoft minder rekent voor de computerkracht. De contractverandering zou OpenAI op zijn beurt meer mogelijkheden bieden om investeringen op te halen bij andere bedrijven, zoals Nvidia. 

Inmiddels is er een nieuwe investeringsronde geweest waarin Nvidia, MGX en zelfs Microsoft een duit in het zakje heeft gedaan. De vriendschap is dus zeker niet voorbij, maar echt het de ‘beste bromance’ is, dat lijkt inmiddels -samen met het contract zelf- toch wat te zijn veranderd.

Lees meer over OpenAI en download de Bright-app.