©Throne

Deze wc fotografeert je poep

Deze wc-camera maakt foto's van je poep

20 oktober om 21:43
Laatste update: 20 oktober om 21:50

Camera’s in een bril, daar is de maatschappij inmiddels wel klaar voor, maar camera’s in een wc-bril is wel een heel ander niveau van privacy. Toch verkoopt startup Throne camera’s speciaal voor het toilet. Een camera die naar je poep kijkt, maar met een goede reden.

Je kunt op dit moment statistieken van je smartwatch delen met een medisch professional. Op die manier kun je laten zien dat je hartslag of je bloedzuurstofgehalte afwijkend lijkt te zijn. Waren er maar meer manieren om je eigen lijf in de gaten te houden. Die zijn er ook, maar niet iedereen zal het aandurven: de camera van de Amerikaanse organisatie Throne plaats je op je toilet en bekijkt je ontlasting.

Foto's van je faeces

Dat klinkt misschien als een brug te ver, maar tegelijkertijd is het logisch om daar meer informatie uit te halen. Denk aan hoe belangrijk de darmflora is. Deze startup wil graag via kunstmatige intelligentie analyseren hoe je er qua gezondheid voor staat op basis van wat je er allemaal van je in de toiletpot verschijnt. Zo kan het iets zeggen over de gezondheid van je darmen en of je voldoende water drinkt.

De AI is getraind met de hulp van artsen en het bedrijf drukt je vast op het hart dat de data volledig geanonimiseerd is. Bovendien kijkt de camera echt alleen maar naar de toiletpot. Tegen TechCrunch zegt Throne: ““Wij maken alleen beelden van de inhoud van je toiletpot. Alle andere gegevens zijn niet relevant voor onze missie en kunnen ons vermogen om nauwkeurige gezondheidsinzichten te bieden in de problemen brengen. We gebruiken beeldherkenningstechnologie om niet-relevante afbeeldingen automatisch te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat alleen toiletgerelateerde gegevens bewaard blijven.” Wil je bovendien zelf dat Throne alle data van je verwijdert, dan doet het dat ook. 

Shit-AI

Throne heeft als doel om mensen op leeftijd te helpen, maar ook patiënten met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of ontstekingsziektes van de darmen (colitis ulcerosa of inflammatory bowel disease). Wel is het een relatief dure camera: het apparaat moet uiteindelijk 450 à 500 euro kosten. De ‘early bird’-prijs is rond de 300 euro.

Lees meer over AI en abonneer je op de Bright-nieuwsbrief.