©Unsplash

10.000 stappen per dag is het walhalla voor fitheid, maar niet volgens experts

10.000 stappen per dag is het walhalla voor fitheid, maar niet volgens experts

21 oktober om 15:10

Voor veel mensen is 10.000 stappen per dag het gouden doel voor een goede gezondheid, maar volgens experts wordt de marketing-slogan van een oude Japanse stappenteller volledig uit z’n verband gerukt. Er zijn andere manieren waarop je gezond kan, en eigenlijk moet, blijven.

Lichaamsbeweging is essentieel voor een goede gezondheid. Het zorgt ervoor dat we goed slapen en mentaal beter functioneren. Toch is het zetten van 10.000 stappen per dag voor veel mensen de heilige graal. Waar dit zeker een goed begin is en je gezondheid op weg helpt, is het slechts de start. Hoeveel lichaamsbeweging je nodig hebt, is toch echt afhankelijk van je levensstijl en persoonlijke doelen. 

Paul Gordon, bewegingsfysioloog en voorzitter van de Department of Health, Human Performance and Recreation bij Baylor University, zegt dat het behalen van 10.000 stappen per dag goed is voor je gezondheid, maar dat het verhogen van je hartslag ook zeer belangrijk is. Dit is al snel te doen door 150 minuten per week stevig te wandelen of zwemmen, of door 75 minuten per week intensievere workouts zoals hardlopen te doen. 

En zelfs dan ben je er nog niet.  

10.000 stappen per dag? Stop eerst hier eens mee 

Het grootste probleem waar we vandaag de dag tegenaan lopen is overtollig zitten. Door onze werkzaamheden en gewoontes zitten we als mens ontzettend veel en in sommige gevallen zelfs meer dan 13,5 uur per dag. Recent onderzoek wijst uit dat de balans tussen zitten en bewegen belangrijk is. Zelfs met regelmatig bewegen heeft veel zitten, meer dan 13,5 uur nadelige effecten. 

Daarnaast wil je eigenlijk twee keer per week iets van krachttraining doen. Of het dan gewichtheffen in de sportschool is of oefeningen met je eigen lichaamsgewicht zijn maakt niet zo heel veel uit. In combinatie met die 150 minuten (of 75 minuten) en niet te veel zitten moet dit ervoor zorgen dat je gezondheid er op vooruit gaat.

Wist je trouwens dat we op kantoor te veel zitten, maar dat sta-bureaus niet het antwoord zijn op die problemen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Waar komt die Japanse stappenteller opeens vandaan?

Maar die Japanse stappenteller uit het intro, waar komt die opeens vandaan? Nou, het is de oorsprong van de 10.000 stappen per dag regel. In de jaren ‘60 bracht een bedrijf genaamd Yamasa Tokei Keiki Co. een stappenteller genaamd Manpo-kei op de markt. Manpo-kei is Japans voor de 10.000 stappen meter. 

Hoewel het doel haalbaar is en ook zeker zijn voordelen heeft voor je gezondheid, werd het getal 10.000 gekozen, omdat het een herkenbaar en pakkend nummer is. Marketing, dus.

Lees meer nieuws over wetenschap en mis niets met onze Bright-app.