©Mercedes-Benz

Mercedes-Benz opent recyclefabriek voor batterijen

Mercedes opent fabriek om batterijen te recyclen: 96% moet worden teruggewonnen

21 oktober om 16:16
Laatste update: 21 oktober om 19:04

Mercedes-Benz heeft maandag in het Duitse Kuppenheim een batterijerecyclingsfabriek geopend om accu’s van auto’s die het zelf bouwt te kunnen recyclen. Het is de bedoeling dat 96 procent van de gebruikte grondstoffen in een accu teruggewonnen kunnen gaan worden.

Het hele proces rond het recyclen van een accu moet gaan plaatsvinden in de nieuwe fabriek: van het ontmantelen van accu's tot het voor nieuwe batterijen gereedmaken van teruggewonnen grondstoffen, zoals kobalt en nikkel. In de fabriek wordt gebruik gemaakt van hydrometallurgie. Dat is een proces waarbij metalen in een waterige oplossing worden teruggewonnen. 

Die methode gebruikt volgens Mercedes-Benz minder elektriciteit dan pyrometallurgie, de methode die op dit moment gangbaar is in Europa. Het is de bedoeling dat de fabriek jaarlijks 2.500 ton aan gerecycled materiaal gaat produceren, genoeg voor 50.000 batterijmodules.

Fabriek draait energieneutraal

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz was maandag bij de opening van de fabriek. Mercedes-Benz bouwde recyclefabriek samen met techniekbedrijf Primarius. Het is de bedoeling dat de fabriek CO2-neutraal gaat draaien.

Lees meer over elektrisch rijden en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.