©Bright

Wanneer wordt een tweedehands Tesla Model Y betaalbaar?

Waarom een tweedehands Tesla Model Y nog niet goedkoop is

Vandaag om 12:54

Wie de markt voor tweedehands elektrische auto’s een beetje in de gaten heeft gehouden, zag de prijzen de laatste tijd dalen. Maar waarom blijft die Tesla Model Y zo duur? En wanneer komt daar verandering in?

Voor een paar duizend euro koop je een elektrische familieauto voor korte ritjes in de buurt. Voor onder de €20.000 koop je een Tesla Model 3 waarmee je fluitend op vakantie door heel Europa kunt. Maar de beste verkopende elektrische auto van vorig jaar: de Tesla Model Y blijft maar duur als occasion. In de VS kun je er voor minder dan €30.000 al eentje kopen, maar hier is de goedkoopste op Autoscout nog steeds €37.000.

De logische verklaring: de Tesla Model Y ging in Nederland pas in 2022 in de verkoop, in de Verenigde Staten al een jaar eerder. Bovendien waren in eerste instantie alleen de duurdere versies te krijgen. De goedkoopste auto’s die nu te krijgen zijn, hebben de 58 kWh-accu en achterwielaandrijving.

Wachten dan maar

In december van dit jaar komt er nog een enorme hoeveelheid Tesla Model 3’s op de markt die op de valreep vijf jaar geleden nog voor 0% bijtelling op kenteken zijn gezet. Dat zal waarschijnlijk nog een prijsdaling betekenen voor dat model.

Wellicht dat de grote hoeveelheid goedkope Model 3’s invloed heeft op de tweedehandsprijs van de Model Y. Maar het is waarschijnlijker dat je tot 2027 moet wachten, als er serieuze aantallen uit de lease komen, om een voordelige Model Y te scoren.

Lees meer over elektrische auto's en blijf op de hoogte met onze Bright-app.