Deze slimme AI kan veel taken op de computer voor je doen: 'Net zoals mensen'

©Freepik

Deze nieuwe AI kan zelfstandig taken op de computer voor je uitvoeren
Vandaag om 21:14

Techbedrijf Anthropic heeft een AI-systeem gelanceerd dat zelfstandig computertaken voor gebruikers kan uitvoeren. Het bedrijf zet hiermee een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van zelfstandig werkende AI-systemen.

De nieuwe technologie, die 'Computer Use' heet, is geïntegreerd in de nieuwste versie van Anthropics AI-assistent Claude. De assistent kan nu veel meer dan alleen vragen beantwoorden: hij kan bijvoorbeeld websites bezoeken, knoppen aanklikken, formulieren invullen en door verschillende programma's navigeren.

Volgens Jared Kaplan, wetenschappelijk directeur bij Anthropic, kan het systeem zelfs opdrachten uitvoeren die uit tientallen of zelfs honderden verschillende stappen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van vliegtickets van A tot Z of het indienen van onkostendeclaraties. Claude kan met deze functie 'computers in principe op dezelfde manier gebruiken als wij dat doen', zegt Kaplan tegen CNBC.

Van chatbot naar digitale assistent

Met deze ontwikkeling gaat Anthropic verder dan de bekende chatbots zoals ChatGPT. Waar chatbots vooral goed zijn in het beantwoorden van vragen, kunnen deze nieuwe 'AI-agents' zelfstandig taken uitvoeren. Het verschil is vergelijkbaar met een vraagbaak versus een persoonlijke assistent die daadwerkelijk werk uit handen neemt.

Sinds vandaag kunnen softwareontwikkelaars de nieuwe functie van Claude uitproberen. Bedrijven als Asana, Canva en Notion hebben eerder dit jaar al ervaring opgedaan met de bètafeature. Anthropic verwacht dat consumenten en bedrijven eind dit jaar of begin volgend jaar toegang krijgen tot de dienst.

Lees meer nieuws over AI en mis niet met de Bright-app