Samsung verandert van tv-koers en 'trekt stekker uit LED-productie'

©Samsung

Samsung stopt met maken van LED’s voor TV's: wat betekent dat?
Vandaag om 07:50

Samsung wil in 2026 stoppen met de productie van LED-verlichting voor televisies. De Zuid-Koreaanse fabrikant zou zich volledig willen richten op de nieuwere tv-technieken QD-OLED en Micro LED.

De fabrikant wil vanaf 2026 geen LED-onderdelen meer produceren voor televisies. Deze technologie wordt momenteel nog gebruikt in Samsung's mini-LED- en QLED-televisies. Het bedrijf zal voortaan deze onderdelen inkopen bij andere fabrikanten. Dat meldden bronnen van Maeil Business News Korea en FlatPanelsHD.  

OLED en Micro LED

Samsung wil in plaats van LED meer inzetten op QD-OLED, een technologie die de voordelen van OLED (waarbij elke pixel zelf licht geeft) met quantum dots combineert voor helderere kleuren. De QD-OLED-panelen produceert Samsung Display zelf. Niet alleen voor de eigen Samsung S95D-tv’s, maar ook voor de Sony A95L.

Ook ziet Samsung nog steeds een grote toekomst in Micro LED. Deze techniek gebruikt minuscule LED-lampjes als pixels, wat moet zorgen voor betere beeldkwaliteit en levensduur dan traditionele schermen. Samsung verkoopt al grote Micro LED-tv's, maar die zijn nog peperduur, ze beginnen bij 90.000 euro. Door de LED-productie af te stoten kan het bedrijf zich meer focussen om deze nieuwe technieken.

Hele grote televisies

De strategiewijziging komt op een moment dat Samsung terrein verliest aan concurrenten, zoals Hisense en TCL. Om de marktpositie te versterken, werkt het Zuid-Koreaanse bedrijf ook aan extra grote televisies. Volgend jaar moeten er televisies komen met beeldformaten van 100 tot 115 inch (ongeveer 292 centimeter). TCL en Hisense hebben al zulke extra grote tv's op de markt gebracht.

LED-tv's blijven te koop

Voor consumenten betekent dit niet dat Samsung op korte termijn stopt met de verkoop van LED-televisies. Het bedrijf blijft deze tv's verkopen, maar zal daarvoor  onderdelen van andere fabrikanten gebruiken. Dit doet Samsung al sinds 2022 met LCD-panelen, nadat het zelf met de LCD-productie was gestopt. Zijn LCD-tv's gebruiken nu panelen die worden gemaakt door TCL, BOE en aartsrivaal LG.

Lees meer over Samsung en volg het tech-nieuws met de Bright-app.