NASA maakt zich ernstige zorgen over Elon Musk: 'Dit moet onderzocht worden'

©NASA

NASA-baas baalt van contact Elon Musk met Poetin
25 oktober om 21:42
Laatste update: 25 oktober om 22:35

NASA-directeur Bill Nelson is niet blij met SpaceX-topman Elon Musk, nu naar buiten is gekomen dat de miljardair regelmatig contact zou hebben met de Russische president Vladimir Poetin.

Elon Musk heeft sinds 2022 'regelmatig contact' met Poetin, meldde The Wall Street Journal eerder vandaag. De topman van SpaceX zou zelfs op verzoek van de Russische president hebben voorkomen dat de Starlink-satellieten van zijn bedrijf boven Taiwan gingen werken. Dat wordt gezien als een gunst van Poetin aan zijn bondgenoot, de Chinese leider Xi Jinping. De vrees bestaat dat China Taiwan zal binnenvallen, zoals Rusland in Oekraïne deed, en de afwezigheid van het satellietnetwerk zou zo'n inval makkelijker maken.

'Erg zorgwekkend'

NASA-topman Bill Nelson heeft tijdens een congres op het nieuws gereageerd. Hij zegt dat de zaak goed 'uitgezocht moet worden'. "Als het waar is, en er zijn meerdere gesprekken geweest tussen Elon Musk en de Russische president, dan zou dat met name voor NASA en het ministerie van Defensie erg zorgwekkend zijn," aldus Nelson.

De NASA-baas zegt dat hij wel regelmatig een positief contact heeft met SpaceX-ceo Gwynne Shotwell. Musk heeft haar grotendeels de leiding over het ruimtevaartbedrijf gegeven, zegt Nelson. Maar uiteindelijk trekt de miljardair wel aan de touwtjes.

SpaceX is cruciaal voor NASA

NASA is de afgelopen jaren erg afhankelijk geworden van SpaceX. Het Crew Dragon-ruimtevaartuig van het bedrijf heeft de ruimteorganisatie momenteel nodig om het internationale ruimtestation te bereiken. Nelson beseft dat het zeer riskant is als de ceo van SpaceX zich laat beïnvloeden door Poetin, of mogelijk zelfs bepaalde geheimen aan de grote vijand van de VS onthult.

In de VS wordt intussen ook onderzocht of Musk zich schuldig maakt aan illegale beïnvloeding van de presidentsverkiezingen. De miljardair gaf namelijk miljoenen dollars aan mensen die een pro-Trump-petitie tekenden.   

Lees meer nieuws over NASA en blijf op de hoogte met onze Bright-app.