©Pixabay

Vraag naar zonnepanelen, warmtepompen en isolatie keldert

Mensen kiezen aanzienlijk minder vaak voor zonnepanelen, warmtepompen en isolatie

26 oktober om 10:03

Er gaan mogelijk banen verloren in de energiesector. Consumenten tonen minder interesse in zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Door die teruggelopen vraag hebben installateurs minder werk te doen. Echter, dat brengt ook risico’s met zich mee.

Door de teruggelopen vraag naar isolatie, warmtepompen en zonnepanelen kunnen installateurs ervoor kiezen het personeel te ontslaan. In principe een logische keuze, want als er geen werk is en geen geld binnenkomt, dan is dat de oplossing. Daaraan kleeft ook een risico, want als de vraag toch weer stijgt, dan is dat personeel mogelijk niet meer te vinden, schrijft NOS op basis van uitspraken van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Nederlandse Vereniging Duurzame Energie

De brancheorganisatie deed onderzoek onder zijn leden en 96 bedrijven reageerden. Uiteindelijk blijkt een op de tien te verwachten dit of volgend jaar failliet te gaan. 40 procent denkt volgend jaar personeel te moeten ontslaan nu gebouwen minder zullen worden verduurzaamd. De vraag naar zonnepanelen is de eerste 9 maanden van 2024 met 53 procent gezakt ten opzichte van de eerste 9 maanden van 2023. Voor warmtepompen is dat 44 procent, vloerisolatie 50 procent en spouwmuurisolatie laat zelfs een daling zien van 70 procent.

Verduurzaming, ook van woningen, is een belangrijke stap in de klimaatdoelen die ons land heeft gesteld. De deadline van 2030 gaan we hoogstwaarschijnlijk niet halen: de kans is nog geen 10 procent dat het wel lukt. Als er in de komende jaren toch wel meer vraag is naar deze verduurzamingsoplossingen, dan is het ontslagen personeel mogelijk niet makkelijk terug te krijgen. Die mensen kiezen door alle aanpassingen in de regels en subsidies van de overheid waarschijnlijk liever voor een sector die zekerder is. 

Vleermuizen gooien roet in het eten

Waarom er minder vraag is, dat heeft onder andere te maken met de salderingsregeling die per 2027 verdwijnt en de onduidelijkheid en twijfel over de terugleververgoeding. Bedrijven denken dat het niet hebben van een normering voor warmtepompen niet helpt, zeker niet in combinatie met de verlaging van de gasbelasting. Hierdoor blijven mensen eerder voor een cv-ketel kiezen. De verlaging van de subsidie op warmtepompen maakt deze oplossing ook minder aantrekkelijk dan eerder. Voor de grote terugloop in de vraag naar spouwmuurisolatie is een heel andere reden te vinden: de vleermuis. Er mogen geen vleermuizen in de muur zitten voordat deze wordt geïsoleerd en dat onderzoek kost veel tijd. 

De NVDE denkt aan oplossingen om het tij te keren. Het zou graag zien dat de verlaging van de energiebelasting wordt gebruikt om huizen van gezinnen die geld ontvangen uit het Noodfonds Energie te helpen met isolatie. Dat zou uiteindelijk 15.000 opleveren per huis. Ook moeten er meer lokale initiatieven komen voor energiebesparing en -opwekking. 

'Stimuleringsbeleid nodig'

Er moet ook een stimuleringsbeleid van meerdere jaren komen, waardoor mensen zekerder kunnen zijn over de keuzes die zij maken als het om verduurzaming van de woning gaat. Het checken van spouwmuren op vleermuizen zou ook anders moeten gebeuren, namelijk met een DNA-test. Tot slot wil het dat mensen meer worden gestimuleerd om hun eigen zonnestroom te gebruiken.

Lees meer over groene energie en abonneer je op onze nieuwsbrief.