Review: met knuffelkussen Somnox 2 val je heerlijk in slaap

Review: met knuffelkussen Somnox 2 val je heerlijk in slaap
6 november om 09:09

De Somnox 2 is de opvolger van de oorspronkelijke Somnox, de eerste “slaaprobot” die de markt opging met als doel slapelozen weer te helpen de rust te vinden die ze hard nodig hebben. Rutger sliep een paar maanden met deze new age knuffel. Zijn de wallen verdwenen?

De Somnox kwam in 2018 op de markt. David testte hem toen al. Waar de eerste versie van de Somnox nog experimenteel aanvoelde, met hier en daar wat ruwe randjes, is de Somnox 2 (die in 2021 op de markt kwam) duidelijk verder doorontwikkeld. Hij is zachter, ligt fijner in de hand, en lijkt meer op een traditionele knuffel dan een stukje technologie. Maar wat vooral opvalt, is dat de Somnox 2 meer doet dan zijn voorganger om je in slaap te krijgen.

Verschillen met de Somnox 1

De Somnox 2 heeft enkele praktische verbeteringen ten opzichte van de Somnox 1. De hardware is compacter geworden, en het apparaat heeft een gestroomlijnder design dat veel meer gericht is op comfort. Het voelt zachter aan en past eenvoudiger tegen je aan in bed. Technisch gezien zijn de ademhalingssimulaties ook verder verfijnd: je kunt nu uit nog meer ademhalingspatronen kiezen, wat helpt om het ritme te vinden dat voor jou het meest ontspannend werkt.

Dat doe je met een app die redelijk intuïtief is, maar die je liever niet naast je bed hebt. Want dan ligt je telefoon daar dus ook. Eenmaal ingesteld kun je overigens de Somnox aan en uit zetten met een knop onderop. De batterijduur is verbeterd, waardoor je hem minder vaak hoeft op te laden en meer zorgeloos kunt gebruiken. Er wordt aangeraden hem om de twee dagen op te laden, maar ik doe er al gauw vier nachten mee.

Werking en Wetenschappelijk Bewijs

De werking van de Somnox rust op het principe van ademhalingsregulatie. Wanneer je de Somnox vasthoudt en je ademhaling synchroniseert met het ritme dat het apparaat nabootst, kun je je parasympathische zenuwstelsel stimuleren, wat een kalmerend effect heeft en stress vermindert. Studies wijzen uit dat gecontroleerde ademhaling echt kan helpen om sneller in slaap te vallen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Het idee is dat je door het volgen van het ademhalingsritme in een ontspanningsmodus komt, waardoor de overgang naar slaap soepeler verloopt. Onderzoek door slaapinstituten ondersteunt dit: ademhalingstechnieken worden vaak gebruikt in slaaptherapieën en blijken voor veel mensen effectief te zijn.

Hoewel de Somnox zelf nog niet in grootschalige klinische onderzoeken is getest, leunt het apparaat sterk op bestaande ademhalingstechnieken en psychologische principes die al een bewezen rustgevend effect hebben. Afhankelijk van de stresslevels waarmee ik probeerde in slaap te komen werkte de Somnox beter of minder goed. Als ik té opgefokt was, vond ik het moeilijk de ademhaling te volgen. Als ik redelijk klaar was om te gaan slapen, dan hielp de Somnox me wel sneller in slaap. We hebben hem ook naast ons nichtje in de wieg gelegd, die sliep er ook heerlijk mee.

Als 1 aprilgrap maakte Somnox een teddybeerhoes voor hun apparaat. Die werd echter zo goed ontvangen dat hij in productie gaat. Voor €49 extra ziet je slaapapparaat er dus uit als een dikke teddybeer. De Somnox zelf kost €549, maar de zorgverzekeraars Zilveren Kruis en A.S.R. vergoeden hem deels of geheel.

Eindoordeel

De Somnox 2 biedt, met een verbeterd design en geoptimaliseerde ademhalingsprogramma’s, een potentieel verschil voor mensen die moeite hebben om hun gedachten los te laten voor het slapengaan. Het apparaat voelt nu meer als een hulpmiddel voor een gezonde nachtrust en minder als een gadget, en dat maakt een groot verschil.

De Somnox 2 lijkt dan ook klaar om een bredere groep mensen te helpen op weg naar betere nachten.

Lees meer reviews en mis niets met de Bright-app.